Úvod > Články > Před sociálními sítěmi není a nebude úniku...

Před sociálními sítěmi není a nebude úniku...

Pokud má někdo pocit, že sociální sítě, a především Facebook s Twitterem, jsou něco mezi morovou ranou a nevyléčitelnou infekcí, nebude daleko od pravdy.

Naše posedlost tím, že musíme neustále kontrolovat, jestli se náhodou někdo z našich „přátel“ neupšoukl a nepocítil za nutné se o tuto událost podělit se světem, prostě nezná hranic.

Nestačí pošetilci, co si kazí chuť k jídlu kontrolou Facebooku u večeře, nebo ti, co v tramvaji raději přejedou stanici, jen aby dokončili nějaký světoborný komentář, ti co musí rejdit po Facebooku někde v Karibiku pod palmou nebo o půlnoci v posteli. Ti praví nadšenci kontrolují Facebook i na záchodě.

Bývaly doby, kdy se na záchod nosily především noviny, podle politické příslušnosti třeba Mladá Fronta či Rudé právo. Mělo to svoji výhodu, protože v případě nedostatku papíru bylo možné denní tisk použít i k jinému účelu. Zkuste to s tabletem.

Nejnovější statistiky ukazují, že ta Facebookem nejpostiženější skupina, tj. lidé ve věku 18 až 24 let, nemohou bez Facebooku a Twitteru být a plná třetina si kontroluje své sociální sítě i na záchodě. Kolika z nich přitom smartphone žbluňkne do mísy, už statistika nemluví.

Ti o něco starší však nejsou výrazně rozumnější, a procento tritterujících z kadibudky je nižší jen o pět. Navíc to není ani pošetilost mužů či bláznivost žen, obě pohlaví se o to dělí rovným dílem.

Čas trávený na sociálních sítích představuje plných 30 procent času stráveného na mobilních perifériích. A tady ženy vítězí, zatímco dříve nekonečně tlachaly po telefonu, dnes tráví 18 a půl hodiny měsíčně rejděním na sociálních sítích. Opravdu nemají nic lepšího na práci?

A bude hůř, facebookové a internetové šílenství se úspěšně přenáší i na děti, což potvrzuje platnost hesla o tom, co je blbé, to se chytí. Jihokorejské statistiky ukazují, že děti si začínají brát do postele místo plyšových medvídků své smartphony.

Děti, u jejichž mobilu dochází baterie, pociťují stejný stres, jaký mají pařiči digitálních her, kteří ztratili možnost hrát. V zemi, která digitální utopii dohnala do maxima, je dnes 160 tisíc dětí ve věku mezi 5 a 9 lety, které jsou diagnostikovány s adikcí na internet.

U dospělých se toto číslo vyšplhalo až na 2,5 miliónu. Od příštího roku pak bude korejská vláda spouštět akce, ve kterých bude tříleté děti učit, jak omezit používání počítačů a smartphonů. Tato školení pak budou povinná pro všechny třídy, od školky až po střední školy.

Vymknuta z kloubů doba šílí. A tak tedy hezký nový rok 2013!   

30. 12. 2012

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...