Úvod > Články > Ubuntu pro mobilní telefony: plejáda zajímavých funkcí

Ubuntu pro mobilní telefony: plejáda zajímavých funkcí

Mark Shuttleworth představil verzi Ubuntu pro mobilní telefony. Těšit se tak můžeme na všechny vlastnosti známého operačního systému v designu pro mobilní zařízení – od HUD či Unity, až po nativní podporu HTML5.

Společnost Canonical, v jejímž čele stojí Mark Shuttleworth, se již před nějakou dobou nechala slyšet, že by ráda dodávala operační systém nejen do počítačů a serverů, jako doposud, ale také do televizí, automobilů a dalších zařízení. Minulý týden k tomu učinila další krok, když slavnostně představila novou verzi Ubuntu, která je určená pro mobilní telefony. Na rozdíl od konkurence nejde o krok směrem ke speciálnímu operačnímu systému, ale jen o upravení toho stávajícího, aby se dobře ovládal v mobilu.

Právě v tomto kroku je koncept svým způsobem jedinečný a zajímavý. Silný bude především tam, kde se takový telefon může stát součástí firemní sítě, včetně automatických konfigurací, jako by byl běžným notebookem či stolním zařízením. Pokud vše bude fungovat dobře, má systém nakročeno k tomu, aby nahradil zařízení Blackberry ve firemním sektoru. To by mohlo vést také k růstu desktopových verzí v komerční oblasti. Druhou skupinou potenciálních uživatelů jsou pak stávající uživatelé Ubuntu, kteří budou chtít mít telefon dokonale propojený s počítačem.

Ubuntu přitom není rozhodně nijak neúspěšný projekt. Například jen z oficiálních serverů bylo staženo 7,3 milionů souborů s Ubuntu 12.04 LTS v prvních 24 hodinách. To s rozumným odhadem může odpovídat více než 10 miliónům instalací během prvního dne po uvedení. Mezi partery Canonicalu jsou třeba DELL, Lenovo, HP a asi 70 % firmami užívaného hardwaru je certifikováno pro použití v Ubuntu. A mimochodem – herní platforma, která otevírá Linuxu svět moderních počítačových her Steam je k dispozici jako první také pro něj. Uživatelská základna i technické zázemí zde tedy existují.

Uživatelské rozhraní

Ubuntu pro mobilní telefony přichází s celou řadou zajímavých ovládacích prvků. Pokud najedete prstem doleva zobrazí se klasická uživatelská nabídka oblíbených programů, stejně jako lišta v Unity. Na opačné straně se uživatel dostane ke dvěma posledním spuštěným programům. Jde o ideální kombinaci, pokud třeba píšete SMS a chcete se podívat do diáře nebo pracujete v textovém editoru a potřebujete informace z webu.

Horní strana obrazovky vypadá téměř jako u Androidu a má na starosti notifikace, zapínání a vypínání sítí atp. Poslední trendy v Ubuntu pro desktopy šly velice podobným směrem, takže jde jen o integraci tohoto konceptu do nového kabátu. Spodní strana pak slouží jako kontextová nabídka.

To co je skutečně zajímavé je aplikace HUD a Unity prostředí v mobilním kabátu. Během vyhledávání tak nefiltruje výsledky podle typů, zobrazují se průběžně a to včetně náhledů. A je vcelku lhostejno, zda jde o video, fotografie nebo třeba aplikace či textový dokument. Tato provázanost je jednou z nejlepších vlastností Ubuntu, a mohou se ni těšit také uživatelé mobilní.

Připraveno by mělo být také hlasové ovládání portované z Androidu. Zajímavé je v tomto ohledu se podívat na to, jak je řešen vývoj aplikací. Primárně je podporováno QML, známé z MeeGo, které je pro programátory podstatně jednodušší než přímo C++. Podporováno je samozřejmě HTML5 s JavaScriptem, což je dnes již relativně dobře použitelná dvojice. Užitečné je také zmínit, že se nový operační systém bude moci opřít o Ubuntu One či obchodní centrum s hudbou či aplikacemi. Osobně se domnívám, že právě dostupnost zajímavých aplikací bude jedním z klíčových parametrů úspěchu.

Oproti Androidu jde o čistý Linux, tedy bez přítomnosti virtuálního stroje (Dalvik či něco jiného na styl JVM), což je podstatný rozdíl. Podporovány by teoreticky měly být všechny telefony, na kterých funguje Android a mají dostatečný výkon. Canonical chce díky aktualizacím a vlastnímu čistému prostředí zabránit fragmentaci verzí, což by mohla být oproti Androidu další zajímavá výhoda, opět především pro firmy.

Uspěje?

Ubuntu má celou řadu velice silných konkurentů, proti kterým se bude prosazovat jen obtížně. V prvé řadě je to silná dvojce iOS a Android, která tvoří téměř celý trh, ale také mezi alternativními operačními systémy existuje spousta konkurentů – Firefox OS, Bada, Tizen či LiMo. To všechno jsou projekty, se kterými se bude muset nový operační systém nějak popasovat. Klíčovou roli přitom budou jistě hrát především výrobci hardwaru, neboť lze jen obtížně předpokládat, že by si lidé houfně kupovali zařízení s Androidem a prováděli reinstalaci, i když ani ta by neměla být nijak náročná.

Ubuntu nabízí způsob ovládání a funkce, které se snaží vzít to nejlepší z Windows 8, a to především s akcentem na ovládání gesty či celkový design, z Androidu pak třeba horní notifikační menu. Celkový vzhled pak vychází barevně i designově z Unity, vypadá zábavně, kvalitně a multimediálně. Osobně oceňuji také provedení úvodní obrazovky – od rychlého přístupu k aplikacím a funkcím až po seznam úkolů a novinek v komunikaci.

Ubuntu je první, komu se podařilo funkčně sjednotit operační systém na zcela odlišných platformách s různým způsobem užívání. Přinejmenším v tom je možné vidět jeho technologický přínos. Osobně se mi celá koncepce velice líbí a snad se již brzy dočkáme prvních zařízení v prodeji také u nás. Rozumný odhad hovoří o konci letošního roku.

9. 1. 2013

Autor:

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy Google budou u budov zobrazovat umístění vchodu

Google testuje ve svých mapách zajímavou novinku. U budov a dalších míst bude zobrazovat umístění vchodů a východů.

 

X spouští živé video pro Spaces

Společnost X přidala do služby Spaces video, což uživatelům umožní vysílat živě nejen zvuk, ale i obraz.

 

Sněmovna reprezentantů schválila zákaz TikToku v USA

Americká sněmovna schválila zákaz TikToku v USA. Pokud nyní zákon schválí i Senát, mohlo by k omezené aplikace v...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...