Úvod > Články > Antivirus od Microsoftu propadl v testu a nedostal certifikát. Microsoft se brání, že test byl nesmyslný

Antivirus od Microsoftu propadl v testu a nedostal certifikát. Microsoft se brání, že test byl nesmyslný

Německá společnost AV-Test pravidelně provádí testování antivirových a obecně antimalwarových programů rozličných výrobců. Firma zjistila špatné skóre produktu Microsoft Security Essentials zejména pod Windows 7 -- podle zjištění nechrání uživatele tak, aby si zasloužil certifikát. Microsoft na to reagoval slovy, že testy neodrážely reálnou situaci.

Špatnou funkčnost produktu Microsoft Security Essentials hlásili testeři ze společnosti AV-Test už při minulých zkouškách. Test sestává ze tří částí, kdy se hodnotí míra ochrany, míra opravy a použitelnost. Míra ochrany udává schopnost programu ochránit hostitelský operační systém před útoky rozličného malwaru včetně zero-day útoků. Míra opravy je zase měřítkem, jak dobře umí antimalwarový program nelézt již existující infekce a opravit infikované soubory, resp. odstranit instalace malwaru. Třetí kategorie, použitelnost, se týká míry falešných hlášení a toho, jak negativně program ovlivňuje rychlost/odezvu systému.

Při testování mohou jednotlivé produkty získat ve všech kategoriích 0-6 bodů. K získání certifikace musí produkt dosáhnout v součtu alespoň 11 bodů. Testuje se také na různých platformách (Windows XP, Vista, Windows 7 a 8) a v různých prostředích: uživatelské systémy (domácí uživatelé, malé firmy) a korporativní systémy.

Microsoft nezískal certifikát pro svůj produkt Security Essentials 4.1 pro systémy Windows 7 na uživatelských počítačích podruhé v řadě, kdy tentokrát v součtu získal 10 bodů, přičemž nehorší skóre 1,5 bodu dostal za míru ochrany. Za schopnost opravy získal 3 body a co se týče použitelnosti, zde bylo skóre vysoké, 5,5 bodu.

Vedle Microsoftu neprošel certifikací balík PC Tools Internet Security 2012 ani AhnLab: V3 Internet Security 8.0. Naopak dobře si vedly české produkty jako Avast a AVG. Avast 7.0 v bezplatné verzi získal 14 bodů se skóre (4,5; 4,5, 5,0) stejně jako AVG Free Edition 2013 se známkami (5,0; 4,0; 5,0).

Produkt Microsoftu byl ale certifikován pro Windows XP se skóre 12,5 bodu, avšak míra ochrany dosáhla jen dvou bodů ze šesti. V korporativní sféře nebyl certifikován produkt Microsoft Forefront Endpoint Protection 2010 pro Windows 7, jenž obdržel jen 9,5 bodu (1,5; 2,5; 5,5). Naopak pro Windows XP tento produktu certifikát získal se skóre 12 bodů (2,0; 4,0; 6,0).

Podle zprávy Opswat je přitom Microsoft Security Essentials nejpoužívanějším antimalwarovým programem na světě. Microsoft reagoval na výsledky testů bezprostředně, co o nich informovala světová IT média. „Bereme všechny testy vážně. Ale náš průzkum ukázal, že malwarovými vzorky, které nebyly zachyceny při testech, bylo postiženo 0.0033 procenta zákazníků používajících Security Essentials a Forefront Endpoint Protection. Kromě toho 94 procent malwarových vzorků, které nebyly při testování detekovány, neměly na naše zákazníky žádný vliv.“

21. 1. 2013

Autor: Redakce DSL.cz

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...