Úvod > Články > Studánky, kašny a zaniklé obce

Studánky, kašny a zaniklé obce

Se synem docela rádi cestujeme po vlastech českých, a zde se hodně vyplatí nejprve brouzdat po internetu, a pak jet v podstatě najisto. O kouzlo cestování se tím člověk rozhodně nepřipraví.

Na Českou republiku máme určitý internetový mustr, který jsme však nedávno obohatili i o cosi neobvyklého navíc. Avšak začnu nejprve u onoho mustru, třeba se někomu také hodí.

Na Wikipedii jsou tyto stránky: Seznam národních kulturních památek ČR, Seznam památek UNESCO v ČR, Městské památkové rezervace, Vesnické památkové rezervace, Městské památkové zóny, Vesnické památkové zóny, nu a ty archeologické a přírodní si jistě už dohledáte sami.  

Podle toho se dělají seznamy návštěv zajímavých míst České republiky jedna báseň. Když do toho zapojíme Google Street View, můžeme se dopředu připravit na všelijaké alternativy. Např. si projít trasu virtuálně dopředu, abychom zjistili, že k té rotundě je to od vlaku doleva přes most kolem Lídlu, kolem bývalého zámku doleva, a pak zpět k nádraží, odkud jede autobus ke zřícenině hradu – dokonce si můžeme najít přesné odjezdové stanoviště.

A ve městě dohledáme prodejny s jídlem nebo lahůdky, případně kde dělají párek v rohlíku. Jsme připraveni v podstatě na vše, s výjimkou výluk vlaků a autobusů, nebo kdyby nějakou tu památku, třeba Pražský hrad, nenadále zbořili.

Dobrá je i možnost třeba na Mapy.cz kliknout vpravo nahoře na Plánování a měření trasy, zde zaškrtnout Ruční měření, a pak klikáním do mapy zjistit, že od zříceniny zpět na nádraží je to 2137 metrů a zabere nám to zhruba 30 minut chůze.

Nemusím ani připomínat, že díky aplikaci pro geocaching v chytrém telefonu po cestě vysbíráme nějaké ty kešky (nebo spíše geokešky?), čímž je u dětí o zábavu postaráno, pokud by je už omrzelo hraní na rytíře na rozbořených hradech.

Kdo je kulturně zdatný, může cestou dělat fotky pro internetové stránky Filmová místa. Jestliže jedete někam, kde se natáčel nějaký film a fotografie doposud chybějí (ze seznamu si lze vybrat z dlouhé řady), šup, pusťte se do toho a zdokumentujte místo, jak vypadá dnes. Pomůžete tím i mnoha dalším uživatelům, kteří by podobné místo chtěli navštívit nebo si jen porovnat filmovou verzi se současnou.

Pro ty poetičtější z nás vznikla před pěti lety Studánková mapa. Můžete brouzdat lesem, nechat se navigovat, a objevíte zapomenutou studánku, o níž jste neměli tušení, a třeba kolem ní denně procházíte do práce. Jako se stalo třeba mně. Na sídlišti. Studánka je mrška pěkně schovaná a funguje jen na jaře, kdy je hodně vody, ale existuje.

A když už jsme u vody, co třeba seznam pražských kašen a fontán? V současné době hledají jakékoliv archivní fotografie zrušené betonové fontány na Proseku u obchodního domu Billa (bývalý Prior) s možností jejich uveřejnění. Nemáte někdo? Ale i když nemáte, procházka po těchto stránkách vás jistě rovněž příjemně naladí – a opět možná objevíte něco, o čem jste do té doby netušili, že kolem procházíte se zavřenýma očima.

Na závěr jsem si nechal něco smutného a nostalgického. Také se občas v ta místa vypravíme, ale vězte, že tam není nic moc k vidění. Jde totiž o zaniklé obce. Nebo zaniklé části měst. Hledat se dá podle okresů, nebo podle data zániku, stavu, důvodu zániku, objektu... Je to často smutné vzpomínání. Na zaniklá nádraží, dříve třeba monumentální jako to v Praze na Těšnově, na zaniklé mlýny, cihelny, pivovary, Boží muka, cukrovary, to, čím byla tahle země bohatá.

Doporučuji proto při výletech řídit se podle seznamu míst, jejichž současný stav je v ohrožení. Kdoví, možná budete jedni z posledních, kteří hrad, tvrz, zámek, mlýn či celou osadu uvidí jako poslední ještě stojící, a uděláte poslední fotky...

23. 2. 2013

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...