Úvod > Články > Facebook i po smrti

Facebook i po smrti

S Facebookem to bylo až do nedávné doby jednoduché, v podstatě platilo heslo „Dokud nás smrt nerozdělí“.

Člověk se přihlásil a potom diskutoval a tapetoval, dokud nenastala jedna ze tří možností – přestalo ho to bavit, Facebook mu zrušil účet nebo jednoduše umřel. Dnes už to tak jednoduché není.

Technologie nespí a tak si dnes můžeme vesele „konverzovat“ i ze záhrobí. Objevilo se několik firem, u kterých si za patřičný peníz můžeme objednat jednu či celou sérii zpráv, které za nás bude po našem úmrtí firma s přičinlivostí hodnou lepších cílů šoupat na naši facebookovou stránku.

Jednou z těchto firem je společnost DeadSocial, která zvládne nejen Facebook, ale i Twitter a LinkedIn. Služba je zatím zdarma, ale to v případě zájmu dlouho nevydrží. Podle otců zakladatelů se jedná v podstatě o totéž, jako když umírající připraví pro své děti krabici s nejrůznějšími vzpomínkami. A protože když už se tak přehrabujeme v záhrobí, je důležité myslet na budoucnost, tak DeadSocial slibuje, že zprávy bude posílat celých 100 let.

Pro tajemnější zprávy, od přiznání dávných milenek až po mapu k zakopanému pokladu, je zde služba If I Die. Ta totiž nabízí jak veřejné posílání zpráv ze záhrobí, tak i cílené posílání třeba jedné osobě. Nepříjemné sousedce nebo kolegyni z práce tak můžeme pít krev ještě hodně dlouho po vlastní smrti. Izraelská firma zahájila provoz v roce 2011 a dnes již má 200 000 uživatelů. Podle majitelů firmy nejde o nic jiného nežli o prodloužení kontroly nad naším digitálním životem. 

Další koumáci nabízejí totéž, dokonce pod chytlavým heslem „když se vám zastaví srdce, budete pokračovat v tweetování“. No jak to nekoupit. Tady si dokonce ani nemusíme uložit zásobu zpráv, protože firma monitoruje provoz na našem twitterovém účtu a hodlá se naučit, o čem a jak píšeme. Plánem je po smrti generovat další zprávy, které by měly odpovídat stylu zpráv minulých. Morbidněji to už asi nejde.

Myšlenka na život posmrtný není ničím novým, tohle je dovedeno do digitální „dokonalosti“. Při současné kvalitě umělé inteligence se mají příjemci na co těšit, to co budou dostávat mým jménem, budou nepochybně perly.

Někomu by se mohlo zdát, že trestat nekonečnou palbou zpráv nerudného šéfa ještě několik let po smrti může být docela povedeným žertíkem, ale jelikož ten si nás prostě odřízne a bude mít pokoj, tak můžeme pouze doufat v tom, že při otevření první zprávy ze záhrobí dostane infarkt.

Na druhé straně ale můžeme úspěšně a dlouhodobě tahat za fusekle dědice doufající, že dědek přece jenom dostane rozum a napíše jim, kam zakopal ten pytel peněz, na který se poslední roky tak těšili.

8. 3. 2013

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...