Úvod > Články > ČTÚ zrušil aukci kmitočtů. Znamená to zpoždění nástupu LTE i skutečných virtuálních operátorů

ČTÚ zrušil aukci kmitočtů. Znamená to zpoždění nástupu LTE i skutečných virtuálních operátorů

Český telekomunikační úřad zrušil již několik měsíců trvající aukci volných frekvencí pro provoz LTE. Jedná se o volné rádiové frekvence v pásmu 800 MHz, 1 800 MHz a 2 600 MHz. Důvodem zrušení je podle ČTÚ to, že operátoři nabídli moc vysokou částku. Následkem toho se zpozdí příchod čtvrtého operátora (kterým chce být společnost PPF Mobile Services ze skupiny PPF) – to de facto znamená i pomalejší rozvoj LTE trhu a také skutečných mobilních virtuálních operátorů. Tedy pokud budeme předpokládat, že by PPF Mobile Services splnila své dřívější sliby ohledně rychlé výstavby LTE sítí, levnějších datových a hlasových služeb a spolupráce s ostatními firmami.

Důvodem zrušením aukce, jíž se zúčastnily společnosti Telefónica Czech Republic, Vodafone Czech Republic, T-Mobile Czech Republic a PPF Mobile Services, je, že nabídky firem se přehouply přes hranicí 20 miliard korun. Vyvolávací cena přitom činila 7,4 miliardy korun. Podle Českého telekomunikačního úřadu by se takto vysoká částka odrazila v přespříliš drahých službách pro klienty. „Již při vyhlášení podmínek v první polovině minulého roku jsme zdůrazňovali, že hlavní motivací pořádání aukce je rychlá dostupnost 4G sítí pro občany ČR a případný vstup čtvrtého operátora. Nikoliv zisk státu,“ uvedl předseda ČTÚ Pavel Dvořák.

Úřad zdůrazňuje, že současná výše nabídky je podle všech modelů ekonomicky nereálná. Podle zástupců ČTÚ by to již nyní vedlo k plošné a dramatické ceně za nové telekomunikační služby na bázi LTE (sítě 4. generace) a k velké prodlevě při uvádění těchto sítí do komerčního provozu. „Navíc takto vysoké ceny vydražených frekvencí by se musely negativně promítnout v podobě přemrštěných sazeb rychlého mobilního internetu. Považujeme proto za nutné zasáhnout a zabránit tak budoucím negativním důsledkům pro spotřebitele,“ vysvětluje Pavel Dvořák.

Obecně se předpokládalo, že volné frekvence získá právě společnost PPF Mobile Services, která už dříve slibovala, že v případě, že se stane 4. mobilním operátorem, rozčeří tuzemské telekomunikační vody: levnějšími službami jak datových, tak i hlasových služeb, ale zejména otevřenější spolupráci se společnostmi, které usilují o to se stát plnohodnotnými mobilními virtuálními operátory – jinými slovy, že s příchodem PPF Mobile Serivces na trh se zvýší konkurenceschopnost v oblasti telekomunikací. A tak třebaže operátoři Telefónica i T-Mobile v minulých týdnech oznámili, že s výstavbou LTE sítě začnou bez ohledu na výsledek aukce, konkurenční prostředí by současnému dost zkostnatělému trhu hodně pomohlo. Navíc doba, po kterou aukce probíhala, než ji ČTÚ zrušil, je v evropském prostředí nevídaná. Zatímco v jiných státech trvalo několik týdnů, než podobné aukce úspěšně skončily, u nás musela být ukončena zásahem úřadu až po dlouhých čtyřech měsících.

Český telekomunikační úřad nicméně chce prodat volné frekvence ještě letos, připraví k tomu nové podmínky soutěže, aby se konečná cena nevyšplhala do nereálných výšin. Úřad nevylučuje ani možnost, že volné kmitočty v určitém pásmu nabídne exkluzivně pouze nově příchozím zájemcům – což vzhledem k účastníkům aukce znamená, že by je nabídl společnosti PPF Mobile Services.  

11. 3. 2013

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.