Úvod > Články > Nestrašte mne apokalypsou, prosím!

Nestrašte mne apokalypsou, prosím!

Žiju v obavách. Pokaždé, když má končit svět, děsím se výkladů konce světa v tom smyslu, že nebude nafta a nebude elektřina.

Člověk je holt už na těch přístrojích závislý. Nemyslím závislý v nemocnici na přístrojích na JIP, ale na notebooku, jiní na netbooku, na tabletech, smartphonu. Bez nabíječky jsme ztraceni. A nabíječka je nám k ničemu, když nikde poblíž není zásuvka. A i ta je nám k ničemu, pokud do ní nejde proud.

Nedivte se mi tedy, když se zase blíží nějaký konec světa a esoterici a newageisté jej líčí jako svět bez elektřiny, že jsem nervózní. Kdo by nebyl? Jak dlouho vám vydrží smartphone na jedno nabití při plném provozu včetně her? Den? Dva?

A teď si představte, že přijde konec světa – a vy nemáte nabito. Splní se nejčernější předpoklady a svět je bez elektřiny. Jistě, zásuvka už vás nekopne, ten nestíněný kabel neprobíjí. Ale baterku ve smartphonu taky nenabijete.

Pokud se splní nejčernější předpoklady a dojde i nafta, nenahodím zcela jistě ani generátor, abych si zajistil elektřinu tímto způsobem.

Zoufale tedy přemýšlím a hledám informace o tom, jak moc energie dokáže přes solární panely vyrobit Slunce. Co myslíte? Když budu mít jako Řekové na střeše solární panel, nabije mi to baterku v mobilu? Jediné, co jsem zjistil dotazem u řeckého turistického průvodce, že takový solární panel dokáže za celý den ohřát vodu. Bude to však stačit?

Nebo ty větrné elektrárny. Když si zapíchnu na zahradu tyčku s větrníkem, kolik mi to vyrobí energie? Nebo budu muset tahat dráty od potoka, kde mi zurčící voda bude roztáčet mlýnek a ten vyrábět elektřinu? A opět otázka – kolik takové energie mi v těchto chvílích nejtěžších asi vyrobí?

Tuhle jsem zahlédl v televizi dokument o technických vynálezech starověku. V dokumentu různí lidé tvrdili, že naši předci nebyli žádné nevzdělané opice. Ale že třeba různé několikatunové šutráky tahali po planinách a stavěli tak šikovně, že jim šutráky ukazovaly rovnodennost, východy a západy Slunce v různých obdobích, postavení hvězd a tak podobně.

Nebo že staří Číňané vynalezli optiku. Že některé artefakty připomínají modely letadel, jež skutečně létají. Nebo že jiné artefakty fungovaly jako akumulátory či jednoduché baterie. Sestrojit Leydenskou láhev prý nebyl problém ani tehdy.

Ono už tahat ty několikatunové (někdy 50 – 100tunové) balvany není sranda ani dnes. Schválně jsem se na to díval – halové vozíky uvezou zhruba 40 tun. Běžné jeřáby mají nosnost 100 tun. Teprve specializované jeřáby, třeba Liebherr, unesou kolem 300 tun. Kdyby měl takový Liebherr jezdit z kamenolomu nějakých 15 kilometrů po nezpevněných horských cestách, asi by mu to dalo pořádně zabrat.

Samozřejmě mne však v souvislosti s mou fóbií zajímalo něco jiného – megalitické stavby jako např. pyramidy, menhiry, kamenné řady a kamenné kruhy, Göbekli Tepe apod. Protože jedna z teorií toho dokumentu pravila, že tyto stavby stojí v energetických bodech Země.

Že pod povrchem naší planety běhají nějaké telurické proudy, které dělaly kdysi problém i tramvajím a trolejbusům, když se dostaly do interakce s jejich elektřinou. A že tyto telurické, neboli přirozené zemní, proudy, mají co dělat s magnetickým polem Země.

Všechny ty kamenné stavby, nebo jejich většina, pak byly normálními generátory této přirozené podzemní energie, a díky nim klidně staří Egypťané mohli mít mechanické hračky, elektrická vozítka – a co já vím, třeba i tehdejší verzi smartphonů.

Takové vysvětlení mi samozřejmě vlévá naději do žil. Vezměte si jen ty japonské rychlovlaky, jež jezdí jen na základě magnetické levitace. to je prosím pěkně odborný vědecký termín, zkráceně maglev. Rychlostní rekord z roku 2005 činí nějakých 581 km/h. Podobné vlaky jezdí i v Německu.

Dokument končil nějakým tím moudrem na téma úzká elita sedí na zásobách ropy a nutí nám jen tento jediný zdroj energie, ale jak vidno, jsou i jiné, levnější. Nu nevím, třeba výstavba těch magnetických tratí vyjde na několik miliard.

Každopádně by mne zajímalo, jak daleko pokročil výzkum telurických proudů a magnetického pole Země, a zda by tyto síly skutečně šlo nějak využít pro výrobu elektřiny.

Než ale něco zjistím, hodím si teď mobil do nabíječky, budu doufat, že se nechystá nějaký konec světa – a pro jistotu si zajdu koupit větrník a vodní mlýnek.

23. 3. 2013

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.