Úvod > Články > YouTube dotahuje Facebook – má jednu miliardu uživatelů

YouTube dotahuje Facebook – má jednu miliardu uživatelů

YouTube dosáhlo minulý týden významného milníku, když zaznamenalo přes jednu miliardu aktivních uživatelů za měsíc. Facebook téhož čísla dosáhl přitom teprve v říjnu. Pro Google to není navíc jediná sociální síť v jeho portfoliu.

YouTube vzniklo v roce 2005 a zakladateli byli Chad Hurley, Steve Chen a Jawed Karim. Téhož roku video server získal první investici a o rok na to následovala další. Zásadní zlom přišel v roce 2006, kdy společnost zakoupil Google. Ten z ní postupně stále více buduje sociální síť s jasným obchodním modelem, založeným na reklamě. Uživatelé si na Youtube každý měsíc tráví dohromady 4 miliardy hodin.

Počet minut na uživatele vzrostl meziročně o sto procent, zatímco počet aktivních uživatelů vzrostl jen o 25 procent. To znamená, že roste průměrná aktivita uživatelů, což je z hlediska služby velice důležité. Významnou roli dnes hrají také mobilní zařízení, která generují stále větší objem provozu.

Například Twitter je oproti YouTube pětinový, Facebook je jen nepatrně větší. To jen ukazuje, jak silnou pozici tento video server má. Google je tak jednoznačně největším majitelem sociálních sítí současnosti. Mimo YouTube provozuje ještě Plus, který je o něco větší než Twitter nebo (v některých oblastech stále populární) Orkut. Sociální charakter má ale také třeba Blogger.

Jistě není bez zajímavosti, že zatímco Facebook neustále hledá nové možnosti financování a cesta za úspěšným obchodním modelem bude ještě složitá, Google oproti tomu zřejmě s obchodním modelem problémy nemá. YouTube vydělává více než dobře a Plus zatím spíše integruje a peníze jsou generovány třeba z Gmailu, se kterým je těsně spojen.

Dalším zajímavým projektem je Keep, který slouží na organizaci a tvorbu poznámek. Pokud jej Google shledá zajímavým a integruje je třeba do zmíněného Plus, může představovat další prvek konkurence nejen pro Evernote, ale také pro vizuální Pinterest, kterému se (především v mobilní verzi) nápadně podobá.

27. 3. 2013

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...