Úvod > Články > Lidi ze seznamů

Lidi ze seznamů

Každé ráno před pracovním procesem si udělám espresso, zapnu počítač a počkám, až naběhne. Poté naskočí Skype, ICQ, Gtalk, Jabber...

K dalšímu firemnímu kontaktu slouží i Facebook, Twitter nebo LinkedIn. Jednou jsem takhle navečer seděl před monitorem, práci hotovou a jen tak očima projížděl seznamy kontaktů. Nejdřív na Skype. Tam jich není tolik. Přece jen Skype přišel později.

Poté jsem se jal prohlížet sáhodlouhý seznam kontaktů na ICQ. Tenhle izraelský komunikační software, který skoro nikdo kromě Čechoslováků a občanů bývalého Sovětského svazu nepoužívá, je zde od roku 1996. Za tu dobu se mi v seznamu nasbíralo hodně pracovních i soukromých kontaktů.

Protože není kdy tyto seznamy čistit, docela jsem se divil, jaká jména zde nacházím. U některých jsem si vůbec nedokázal vybavit, o koho jde. U jiných si zaboha nevzpomenu na jejich občanské jméno a příjmení, protože je znám prostě třeba jako kotwaka, caira nebo Otvíráka.

Hodně – skoro většinu – těch lidí mám v šedé zóně, tedy neaktivní, off-line. Nechci je mazat. Co kdyby? Nejspíše dotyční už dávno ztratili k těmto svým účtům heslo, některé lidi zde mám vícekrát, jak měnili účty – ale co kdyby?

A takto mám seznamy na Gtalku, v LinkedIn, a samozřejmě na Facebooku. Někdy přemýšlím, odkud kterého „přítele“ znám. Ale v podstatě je to jedno.

Seděl jsem totiž před těmi seznamy, koukal na zelené kytičky, značící on-line stav, a říkal jsem si, co kdybych někomu napsal, jak se má? Standovi? Ale ten teď bude mít uzávěrku korektur. Petr dodělává prezentaci. Kuba maká na reklamě.

S kolika z té hromady lidí na seznamu jsem si vlastně v posledním měsíci napsal alespoň řádku? S kolika probral víc, než co se vejde na jednu řádku? Kolik z nich napsalo mně? A s kolika z nich jsem zašel na pivo?

Podle všech těch seznamů to každé ráno vypadá, že jsem nejdůležitější člověk na světě – kontaktů jsou stovky. Ale ve skutečnosti mi tam celý den jen svítí a blikají, naskakuje mi stav Away, Lunch, Online, Available... Je to ale spíše takový virtuální svět, co myslíte? Vidím, kdy kdo zapne počítač, kdy asi odejde na oběd, kdy se vrátí, kdy vypne počítač. Virtuální městečko.

A stejně tak oni vidí, kdy já zapnu počítač, kdy zajdu na oběd, kdy vypnu počítač. Ale co o sobě nevíme, jsou ty okamžiky mezi tím vším a potom.

Tuhle jsem potkal známou, samozřejmě spěchala, ale nakonec jsme popovídali déle. Ze začátku náš rozhovor vypadal jako stovky všech dnešních rozhovorů. Ahoj, jak se máš? Ani se neptej, honička, děti nemocné, hypotéka, no znáš to. Tak ahoj.

Jenže pak jsme najednou zjistili, že to není všechno. Ten náš život shrnutý do půlminutové kostky není to, co žijeme. Najednou mi řekla, jak u ní v práci (dělá sociální kurátorku) se setkává s hroznými osudy lidí. Vyprávěla mi, jak jeli s dětmi na výlet a co hezkého viděli a jakou veselou historku prožili. Oplatil jsem stejnou mincí.

Najednou jsme oba zjistili, že náš život není jen ten pravidelný a neustále se opakující nic neříkající výcuc, ale že pod tím povrchem žijeme. Nebo, jak říká náš syn, užíváme si. A ani o tom nevíme.

A jak jsme zblblí on-line komunikací a seznamy, nedokážeme si o tom ani povídat! Utíkáme od živých lidí k těm seznamům, abychom tam když tak pár řádky s někým pokrafali, ale to víte, práce volá, není čas, není čas!

Jestli čekáte, že jsem všechny ty seznamy smazal, to ani náhodou. Co kdyby? Ale už vím, že daleko lepší je pozvat dotyčného člověka z masa a kostí na skleničku, na pokec, hodit si chvíli relax od vší té práce a neníčasu. Na což snad přišlo daleko víc lidí než já – nedělám si na to patent.

Jen je mi smutno, když na ty seznamy koukám – těch jmen! V životě už si asi nenapíšeme. Kdo ví, jestli všichni z těch seznamů ještě žijí. A žiju já?, zeptal by se sugestivně můj švára. To on umí, vše vážné převrátit v bonmot, nemusí být vtipný.

Jenže tentokrát by měl pravdu. Žijeme? My, lidi ze seznamů?

6. 4. 2013

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.