Úvod > Články > Googlebrejle

Googlebrejle

O brejlích, které připravuje Google, se toho už napsalo dost. Pro některé je to technologický zázrak, který nás posune zase o krok do budoucnosti, pro další je to zbytečnost, na kterou se nesmyslně plýtvá časem a elánem.

Revoluční brýle, které nejenomže umožní vidět svět očima Googlu, ale také automaticky fotografují vše, co vidíme, mohou ale nepříjemně změnit naše představy o soukromí. Ono nestačí, že Google cucá, ukládá a používá nekonečné množství dat, které získává z našich aktivit na browseru, emailu, Google+, YouTube a bůh ví kde ještě, teď se k tomu přidají i brejle.

Nejde o nic jiného nežli o radikální transformaci soukromí 21. století. Ve chvíli, kdy si je nasadíme, tak se staneme kombinací Jamese Bonda a šmíráka ze sousedství. Staneme se chodícími dodávkami s kamerami Street View, které se po ulicích pohybují jako gigantický mechanický šváb dokumentující naše domy a ulice.

Na Googlebrejle nepomyslel ani Hitchcock, ani Orwell, nicméně Velký Bratr by z nich radost měl, a velkou. Brýle snímají každých pět vteřin, to je něco fotek. Co se s nimi tak asi děje? Kam pak asi jdou? Kdo hádá server strejdy Googla, vyhrál a má u mne lízátko. Inženýři lidských duší se zase budou mít v čem hrabat.

Google bude samozřejmě vědět v reálném čase, kde jsme a co děláme. Na záplavu cílených reklam se můžeme těšit. Podíváme se do výkladní skříně na boty,  inzerát na patentní perka je na cestě a v kasičce Googlu cinkne. Firma se sice dušuje, že projekt k inzerci nepoužije, ale ty, co něčemu podobnému věří, upozorňuji, že mám na prodej Karlštejn.

A aby to celé bylo ještě lepší, tu potvoru můžeme pohánět hlasovými povely, takže vedle armády robotů, chodících po ulici a trpících samomluvou v podobě telefonování přes Bluetooth přibydou další, co si budou povídat s brejlema.

Další otázky jsou nejasné už teď. Jak asi dopadnu, když na mejdanu nebo v hospodě začnu fotit nebo nahrávat? Jak dlouho asi bude trvat, než mi někdo (v nejmírnějším případě) na brýle šlápne? Kde je soukromí toho, který se objeví na mých fotografiích? Jako soukromník jeho obličej vyfotit a uveřejnit nesmím, tady ale si to Google může uložit?

Některé ohlasy jsou samozřejmě pro srandu králíkům, jako když se Mark Zuckenberg, kterého maminka zřejmě ještě neinformovala o tom, že existuje i jiné oblečení nežli mikina s kapucou, pozastavuje nad tím, jak bude s těmito brýlemi vypadat.

12. 4. 2013

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...