Úvod > Články > BlackBerry Z10 ještě jednou

BlackBerry Z10 ještě jednou

Po nadšených ohlasech na komentář o možnostech úspěchu BlackBerry Z10 se na mobil, který by měl zachránit firmu s dírou pod čarou finančního ponoru, podívejme ještě jednou.

Když vynecháme samotné dílenské zpracování, které díky krátké době na trhu nelze komentovat (a můžeme jen doufat, že nechá zapomenout na posměšný název „Crackberry“, který označoval nutnost vyměnit mobil každých šest měsíců), dnes prodávají mobily jen tři věci – software, aplikace, a celkové nadšení při pohledu na krabičku, často zmiňovaný „wow“ faktor.

A právě tady je problém – potácející firmu musí zachraňovat nějaký trhák, ne telefon, který není špatný, ale nad kterým nikdo nadšením neomdlí. Kdyby Z10 představil Apple nebo třeba Samsung, každý by mluvil o tom, že novinka je nudná. Je to tak trochu jako v americké reklamě na Hertz – not exactly.

Baterie vydrží při průměrném používání den, ale to u konkurence také. 4G je rychlé, ale ne rychlejší, než jinde. Displej je příjemný a kvalitní, ale vysoké rozlišení  na úrovni Retiny dnes nabídne každý špičkový smartphone. Foťák je solidní, ale Nokia ho strčí do kapsy. 1,5 GHz procesor je dnes o generaci pozadu.

Co si budeme povídat, Z10 je víc než solidní smartphone, ale není to něco, na čem může firma postavit budoucnost. Je to něco, co budou koncem roku nabízet IPS zdarma v případě, že podepíšeme dvouletou smlouvu.

Ani u softwaru to není takový zázrak, jaký se očekával. Ano, multitasking konečně dovedlo o krok kupředu, ostatně to webOS, od kterého se BlackBerry poměrně bezostyšně „inspiroval“, to uměl již před lety. A aplikace, které dnes rozhodují, jsou kde?

Dnešní trháky jako Netflix, Zulu či Spotify jsou v nedohledu. Prohlížeč je pomalý, neatraktivní a nepohodlný. A pokud jsme (a právem) zesměšňovali Apple za jeho nepovedenou aplikaci AppleMaps, zkusme mapy na Z10 a půjdeme se Applu osobně omluvit.

Ano, klávesnice je nejlepší na trhu. To je pěkné, ale dřívější majitelé si mezitím, dobrovolně či nuceně, zvykli na dotykovou klávesnici. Ta lepší není, ale zvykli si. Zdá se, že místo nejnovějších technologií se stratégové firmy zasekli na klávesnici. Tu sice dovedli do dokonalosti, ale připomíná to situaci, kdy v Čechách dali dohromady nejrychlejší mašinku na děrovací štítky v době, kdy svět jel na počítačích.

Z10 se prostě nemůže rozhodnout, jestli sáhnout do moderního, nebo jestli si držet kravaťáky, ať už se jedná o cesťáky nebo o vládní úředníky. Ti ale během doby, kdy z firmy RIM nic kloudného nevypadlo, dávno přešly na jinou platformu, a je jedno, jestli jim kapsu tíží Apple, nějaký Android nebo nedej pánbůh či příroda, Windows 8.

19. 4. 2013

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

 

WhatsApp brzy nabídne AI nástroje pro úpravu fotografií

V beta verzi aplikace WhatsApp pro Android se objevily další novinky. Uživatelé už brzy dostanou možnost upravovat...

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...