Úvod > Články > ha-vel: Volání z předplacené karty za 2 Kč, s tarifikací 1+1. A Air Telecom levnější než konkurence v U:fon klubu.

ha-vel: Volání z předplacené karty za 2 Kč, s tarifikací 1+1. A Air Telecom levnější než konkurence v U:fon klubu.

Společnost ha-vel, jež provozuje hlasovou službu ha-loo, na konci týdne oznámila, že od 13. června začne nabízet předplacené SIM karty s voláním za 1 Kč do vlastní sítě a za 2 Kč do ostatních sítí. A to při sekundové tarifikaci. U novinářů a odborné veřejnosti velký zájem vyvolal také U:fon, resp. provozovatel Air Telecom, který přišel se svou nabídkou neomezeného volání v síti GSM.

Události poslední týdnů a dnů se nesou v duchu přetahování na mobilním telekomunikačním trhu, přetahování, které jsme dříve nezažili. Nejenže tři největší mobilní operátoři zásadně pozměnili nabídku pro “neomezená” volání (jak ve své síti, tak do sítí ostatních), ale živo bylo také u virtuálních operátorů.

V minulém týdnu se objevili v českých GSM vodách další dva virtuální operátoři – z čehož jeden je “ryzí” virtuální operátor s nabídkou, která na trhu zatím chyběla, a druhý takový zvláštní virtuál, který vlastně moc virtuálem (ještě?) není.

Air Telecom, U:fon klub a GSM služby

18. dubna vydala společnosti Air Telecom – jež k 1. prosinci loňského roku odkoupila CDMA síť U:fon – tiskovou zprávu, v níž oznámila, že rozšiřuje své portfolio o služby v GSM: tedy volání v GSM síti společně s datovými přenosy (internet v mobilu). S cenou šla níže než ostatní operátoři, což vyvolalo velkou zvědavost u novinářů, kteří se od Air Telecomu ani tří GSM operátorů nemohli dopátrat, s kým vlastně Air Telecom spolupracuje.

Totiž neomezené volání do vlastní sítě i ostatních sítí vyjde na 640 Kč měsíčně. Což je méně než u konkurence. Podmínkou této služby (Air Unlimited) je (jako u konkurence) závazek na dva roky. Tento tarif dále nezahrnuje “neomezené” SMS; jedna vyjde na 1,01 Kč do všech sítí. Zanedlouho Air Telecom nabídku aktualizoval a na jeho stránkách se objevil tarif “Air Unlimited Plus”, jehož součástí je i neomezený balíček SMS. Kvůli SMS cena vzrostla o 40 Kč na 680 Kč (opět s úvazkem na 24 měsíců).

To však není celá nabídka, jíž Air Telecom zveřejnil. Základní tarify shrnuje tabulka níže. Air Telecom rovněž slibuje, že v brzké době uveřejní širší nabídku zahrnující tarify pro živnostníky a společnosti.   

Tarify Air Telecomu (GSM)

 

K oběma tarifům “Unlimited” je nabízen také mobilní internet, kdy FUP (limit pro objem přenesených dat) činí 1 GB.

V tiskové zprávě však chybí informace, s kým začal Air Telecom spolupracovat, tj. kdo z GSM operátorů s tímto kovaným CDMA operátorem navázal spolupráci. Žádný z nich se však k Air Telecomu nehlásil. Sám Air Telecom na tyto dotazy odpovídá těmito slovy: “Využíváme hostující síť jednoho z tuzemských mobilních operátorů na základě partnerské smlouvy. Název operátora nemůžeme s ohledem na obchodní podmínky zveřejnit.” Air Telecom dále uvádí, “nejsme pouhý virtuální operátor a nejsme ani jiný tabulkový typ „podoperátora“. Jsme čtvrtý plnohodnotný mobilní operátor, který na trhu působí již od roku 2007, a nyní jsme navíc přinesli svým zákazníkům výhodu v poskytování služeb v síti GSM.”

Je to možná hra se slovíčky, ale Air Telecom, skrze U:fon, je opravdu operátorem v síti CDMA a to v pravém slova smyslu od r. 2007, kdy vstoupil na trh. Ne už tak GSM operátorem.

Takže s kým Air Telecom spolupracuje? Na čí síti je? Odborné veřejnosti to patrně bylo hned jasné z uvedených podmínek u datových přenosů (například “maximální rychlost až 42 Mbit/s”, což se vztahuje k síti UMTS/HSPA+ DC 42). Odhalit síť T-Mobile není těžké, jenomže T-Mobile jasně řekl, že s Air Telecomem nemá uzavřenou žádnou smlouvu o virtuálním poskytování služeb. Mobil.cz se nakonec dopátral toho, že Air Telecom přeprodává služby ze sítě T-Mobilu, služby, které využívá společnost Starlife. Ta však nemá oprávnění tyto služby dále veřejně přeprodávat. Samotný T-Mobile v současnosti tuto situaci řeší.

Air Telecom si přeprodej GSM služeb chce patrně pojistit tím, že své klienty automaticky zařadí do soukromého klubu, kterému říká “U:fon klub”. “V U:fonově klubu mají zákazníci řadu benefitů v podobě řady výhodných hlasových i datových služeb, nejen v GSM síti, v mnoha případech za nejvýhodnějších podmínek na trhu. Klub U:fon bude do budoucna nabízet i věrnostní program a další zvýhodnění. Ke vstupu do U:fon klubu se nevážou žádné další podmínky, členům z něj nevyplývají ani další povinnosti. Všechny uvedené GSM tarify jsou k dispozici bez rozdílu pro naše stávající zákazníky, ale i ty nové, kteří se automaticky členem U:fon klubu stanou,” uvádí Air Telecom. Těžko říct, v co tato situace vyústí, ale ve vzduchu se vznáší několik možností. Sám Air Telecom se snaží spolupráci navázat také přímo s T-Mobilem.

Předplacená karta s vteřinovou tarifikací

Teď ke druhé, pro leckoho i důležitější zprávě, kterou přivítají hlavně ti lidé, kteří nepotřebují “neomezené” tarify s úvazky. Firma ha-vel, jež dlouhá léta nabízí mj. i hlasové služby na bázi VoIP (ha-loo), se stává řádným virtuálním operátorem; a svou nabídku zacílí na milovníky nesvázaných rukou: volání v GSM síti bez podpisování smluv, závazků či nutných minimálních plnění. Její vlastní SIM karty se objeví na trhu už 13. června a firma nabídne volání za 1,00 Kč do sítě a za 2,00 Kč do ostatních sítí – a co je hlavní, se sekundovou tarifikací (jak to znají klienti mnoha VoIP operátorů). Cena SMS bude činit 1 Kč do vlastní sítě a 1,30 Kč do ostatních sítí.

„Od 13.června 2013 bude připravena zbrusu nová nabídka, kterou může využít široká veřejnost bez jakéhokoliv závazku a samozřejmě i desetitisíce našich stávajících zákazníků, kteří využívají ha-loo spokojeně již několik let,“ uvedl Pavel Halfar, jednatel společnosti ha-vel.

Ve hře jsou i datové služby, ale teď raději nespekulujme a počkejme si až na oficiální nabídku. Jasné je to, že ha-vel spolupracuje se společností GTS, jež se rozhodla vstoupit do “virtuálních vod” v únoru letošního roku. Sama GTS pak spolupracuje s T-Mobilem (na rozdíl od jiných virtuálních operátorů stojí pouze o velkoobchod a firemní klientelu). Už i tento několikátý přeprodej služeb dává tušit, že koncová cena v rámci služby ha-loo nižší pomalu být ani nemůže. Ostatně i zástupci firmy hovoří pouze o haléřové marži.

Český mobilní trh čeká ještě spousta velkých změn, to je teď jasné. Ale než se situace promění na všech frontách – maloobchodní a velkoobchodní –,  pár let vyjednávání bude ještě nutných. Do GSM se pokusí dostat i ostatní menší poskytovatelé telekomunikačních služeb ještě tento rok – vždyť takové snahy zde probíhají už dlouhá léta, ale až nyní se ledy “velké trojky” prolamují. A první vlaštovka v podobě firmy ha-vel je dobrým signálem už teď.   

22. 4. 2013

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.