Úvod > Články > Mobilní přetahovaná pokračuje: operátoři zvyšují FUP

Mobilní přetahovaná pokračuje: operátoři zvyšují FUP

Mobilní operátoři pokračují v úpravě podmínek pro “neomezené” tarify volání. Nejprve T-Mobile navýšil měsíční datový limit z 1 GB na 1,5 GB, pak se přidal i Vodafone, který oznámil, že od května zdvojnásobí  FUP u nejvyššího tarifu “neomezené do všech sítí”, z 600 MB na 1,2 GB. A nelze opomenout ani další související informaci: nové tarify si objednalo už téměř čtvrt milionu klientů.

Po “cenové válce”, kterou před dvěma týdny odstartovala Telefónica, když přišla s novými “neomezenými” tarify (resp. podstatně snížila jejich cenu), se tahanice o klienty přesouvají do datové oblasti. Totiž jak T-Mobile, tak i Vodafone zásadně navyšují datové limity pro připojení do mobilu. Zejména u Vodafonu to byl očekávaný krok, jelikož jeho nabídka s FUP 600 MB měsíčně zaostávala za konkurencí dost citelně. Telefónica zatím nechává datové limity původní (u nejpopulárnějšího tarifu FREE CZ na objemu 1 GB).

T-Mobile, jenž nabízí de facto stejný tarif jako Telefónica (paušál 749 Kč měsíčně se smlouvou na dva roky), nabídl svým klientům datový strop o 50 procent výše, zvedl jej na 1,5 GB/měsíc. U nižšího tarifu (S námi v síti +), který za 499 Kč (s úvazkem na dva roky) nabízí neomezené volání v síti T-Mobilu, je ale datový strop mnohem níže: klient má při plné rychlosti předplaceno jen 200 MB dat.

Další novinkou, jíž T-Mobile oznámil, je uplatnění slev u mobilního tarif pro klienty s hlasovou službou – avšak jen v případě nových hlasových tarifů S námi v síti+ a S námi síť nesíť. Totiž když T-Mobile na počátku letošního roku představil nové datové tarify, na mobilní připojení sice poskytl slevu 150 Kč klientům s hlasovým tarifem, jenomže pouze těm, kteří chtěli používat mobilní připojení v notebooku, potažmo v tabletu (na novou SIM). Zákazníci s datovou službou v mobilu žádnou slevu nedostali a platili tedy o nějakých 150 Kč více než ti klienti, kteří připojili k mobilní síti T-Mobilu notebook či tablet. (Sleva se teď uplatňuje u mobilního datového tarifu s FUP alespoň 400 MB).

„Nasloucháme svým zákazníkům a podle toho se měníme. Tento krok je toho dalším důkazem. Věříme, že naši klienti všechny nové výhody ocení,“ uvedla Dana Tomášková,  ředitelka marketingu pro rezidentní segment v T-Mobile.

Pár dní poté i Vodafone oznámil, že zvedne datový limit: u tarifu “neomezené volání do všech sítí” za 691 Kč (cena platí při závazku na dva roky) z 600 MB na 1,2 GB/měsíc. Všem zákazníkům s tímto hlasovým tarifem operátor FUP navýší automaticky.

A kolik lidí nové nabídky volání a datových přenosů oslovily? Jak uvedla Česká tisková kancelář, z dat poskytnutých operátory vyplývá, že k polovině minulého týdne si “neomezené” tarify objednalo kolem 200 tisíc klientů. Ze tří čtvrtin to jsou koncoví zákazníci, zbytek firmy.

Operátoři uvádějí, že návštěvnost na prodejnách je stále vyšší a nezvykle vytížené jsou i informační linky. Telefónica hovoří o dvojnásobné návštěvnosti prodejen a pětinásobném provozu na infolince.

29. 4. 2013

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.