Úvod > Články > Počet optických přípojek se za tři roky téměř zdvojnásobil

Počet optických přípojek se za tři roky téměř zdvojnásobil

Třebaže optické přípojky jsou vzhledem k ostatním broadbandovým linkám zastoupeny ve výrazně menší míře, jejich počet poměrně rychle stoupá. Analýza dat ukazuje, že ve 4. čtvrtletí roku 2012 se přehoupl počet optických přípojek v Evropě přes 22 milionů – přitom v roce 2009 za stejné období to bylo 12,7 milionu přípojek.

Ukazuje to analýza dat společnosti Quantum-Web. Zatímco penetrace optických přípojek se během sledovaného období téměř zdvojnásobila, průměrná koncová cena se naopak snížila o 41 procenta: z 59 eur měsíčně na 35 eur měsíčně (v přepočtu tak klesla ze zhruba 1 520 Kč na 900 Kč). Tato částka se však netýká pouze samotného připojení, ale odráží průměrnou cenu všech možných nabízených balíčků služeb po optické síti, tj. i Double Play, Triple Play a Quad Play (bundlování internetového připojení s hlasovými službami a televizí přes internetový protokol – IPTV). 

 
“Vidíme vysokou cenovou elasticitu poptávky optických přípojek, jmenovitě 1,85, což znamená, že v Evropě pokles ceny o jedno euro způsobuje nárůst nových optických přípojek o 400 000 účastníků,” uvedl Qmars Safikhani, vedoucí analytik společnosti Quantum-Web.
 
 
 
Koncoví uživatelé mají největší zájem o samostatné přípojky (jen o službu připojení k internetu) a služby Double Play, tj. o balíček s voláním (přes internetový protokol – VoIP). Naopak nejmenší zájem je o služby Triple Play (v nichž se kombinuje ještě televize přes internetový protokol – IPTV). Elasticita Triple Play činí 1,65.
 
Cenová elasticita poptávky služeb na optické síti (Q4 2009-Q4 2012)

Samostatně1,94
Double Play2,13
Triple Play1,65
Quad Play1,82
Průměrně1,85
 
Podle společnosti Quantum-Web se cenová elasticita poptávky po datových službách založených na optické síti odvíjí od několika hlavních faktorů: Za prvé, významnou roli hraje dostupnost ostatních pevných přípojek (xDSL a kabelových přípojek) společně s 3G a 4G technologiemi, které Quantum-Web považuje za “v Evropě široce dostupné” a nejčastější náhrady. Za druhé, různé optické sítě (FTTx) firma označuje za “luxusní produkty”, a to vzhledem k vysokým investičním nákladům a nízkému stupni nezbytnosti těchto řešení. Nicméně tato charakteristika platila v minulosti pro všechny vysokorychlostní přípojky, z nichž se “nezbytnost” stala až při určité míře poptávky. Právě proto lze pozorovat u služeb na bázi optického vlákna  takto vysokou cenovou elasticitu poptávky.

6. 5. 2013

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...