Úvod > Články > Centrum mění majitele

Centrum mění majitele

Centrum Holding má nového vlastníka, kterým je Bakalova Economia, pod kterou spadá například web Ihned či Hospodářské noviny a Respekt. Vzniká nový silný hráč českého internetu?

To, že je Centrum Holding na prodej je informace, která se šířila v prostředí internetu již relativně dlouho. Hlavní důvody přitom není obtížné najít – velká heterogenní skupina webů nevydělává a všechny pokusy o nápravu skončily zatím neslavně.  A protože jsou výsledky dlouhodobé, hledal se kupec, který by byl ochoten zaplatit požadovanou částku (zřejmě těsně pod 2 miliardami korun, ale oficiální cena nebyla zveřejněna) a současně měl k dispozici portfolio služeb a obsahu, který by umožňoval určitou synergii.

A zdá se, že všechny podmínky spojuje Economia, do které patří například zpravodajský portál iHned, časopis Respekt, týdeník Ekonom či M&M a řada oborových časopisů či stagnující projekt Volný. Společnosti se zatím dařilo budovat určitý ekosystém obsahu okolo managerského či ekonomického iHned a koupě široce rozkročeného Centrumu mu může rozhodně pomoci v rozšíření čtenářskou obec.

Smysl má také propojení Aktuálně a iHned, které může oběma snížit náklady a zvýšit kvalitu, tak jak se to daří u dvojice Lidovky a iDnes od Mafry. Zajímavé může být také spojení placeného Insider s obsahem či redakcí Ekonomu či Respektu, což bude také určitou přidanou hodnotou.

Na druhou stranu je zřejmé, že ne vše si bude chtít Bakalova skupina udržet – Volný ani Atlas se do této skupiny příliš nehodí, a pokud nedostanou manažery a spoustu peněz na restart, bude je zřejmě čekat prodej. Ostatně především Centrum Holding byl obrovský konglomerát často ne zcela povedených a smysluplných služeb, které zřejmě čeká čistka.

Po dlouhé době se tak na trhu objevila akvizice, která může donutit Mafru (a třeba i Seznam ) k větší aktivitě, což by jistě nebylo na škodu.

8. 5. 2013

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...