Úvod > Články > Tábor digitální detoxifikace

Tábor digitální detoxifikace

Známe to všichni – v kapse smartphone, v tašce notebook nebo tablet, doma přehršle počítačů. V obýváku pět dálkových ovládačů, a to ještě nemluvím o šílencích, kteří si zdigitalizovali i prkýnko na záchodě.

Náš život prostě ovládají digitální technologie a vše s nimi spojené. K tomu rádio, televize, streaming, DVD. Na mobilu si kupujeme lupen na tramvaj, hledáme biograf a kontrolujeme počasí.

Co by se asi tak s námi stalo, kdyby to na den kleklo? Na druhé straně se ale začínají objevovat lidé, kteří si od digitální záplavy chtějí alespoň na pár dnů odpočinout.

A právě pro ně existuje „tábor digitální detoxifikace“, který otevírají blízko údolí Anderson Valley, které leží několik hodin od San Francisca.

Tak trochu to připomíná naše pionýrské tábory lehce střižené rekreací ROH, jsou plné organizovaného veselí. Ovšem současně slouží i k několikadennímu oddechu od digitálního světa – není zde televize, neexistují počítače, mobil a hodinky se odevzdávají u vstupní brány. Navíc se může mluvit o čemkoliv, jen ne o práci.

Spí se pod stanem, kuchař vaří organické a víceméně vegetariánské jídlo. Samotáři si mohou trucovat v přírodě, pro všechny ostatní existuje program, od naučných kurzů až po zpívání u táborového ohně.

Nikdo nemluví o kariéře, mluvit o tom, co děláme a jak vysoko jsme se vyšplhali na společenském žebříčku, se nedoporučuje. Konec hrbení se nad klávesnicí počítače, lepší je jóga nebo třeba lukostřelba.

Zájem je značný, jeden turnus zvládne téměř 250 lidí a dostat se do tábora znamená pobyt na čekací listině. Odměnou jsou čtyři dny klidu, kdy místo zvonění mobilů zpívají ptáci.

Za celým nápadem pak stojí dvojice Levi Felix a Brooke Dean. Ti se několik let toulali po světě a po návratu zjistili, že svět se rozhodně nezpomalil. Proto se rozhodli nabídnout lidem alespoň krátkodobé vystřízlivění z digitální kocoviny. Za čtyři dny pobytu nezaplatíme zrovna málo, ceny se pohybují někde v rozmezí 700 až 950 dolarů.

Během pobytu jsou si sice všichni rovni, ale ti, kteří trvají na tom mít stan sami pro sebe, si prostě připlatí.

Jen čas ukáže, jestli účastníci digitální detoxifikace opravdu zpomalí svůj často hektický život, nebo jestli spíše nastane situace známá z nejrůznějších hubnoucích táborů, tedy že se z donucení hubne jen proto, aby se účastníci vrhli na jídlo ve chvíli, kdy se za nimi zaklapnou dveře.   

10. 5. 2013

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...