Úvod > Články > Google Play Game Services: další pokus o herní platformu?

Google Play Game Services: další pokus o herní platformu?

Google na I/O představil několik novinek, které jsou z řady důvodů zajímavé. Jednou z nich je vznik Google Play Game Services, což je integrované prostředí pro distribuci a hraní her.

Google se na konferenci chlubil velkými úspěchy svého operačního systému Android - aktuálně je na světě aktivováno více než 900 milionů zařízení s tímto operačním systémem, což je více než dvojnásobek loňské hodnoty. 

Daří se také Chrome OS, alespoň co se týče prodejnosti na Amazonu, kde je Chromebook jeden z nejprodávanějších notebooků. Google si ale současně začíná uvědomovat, že trh s mobilními telefony se stává saturovaným a že je na čase oprášit pokus o proniknutí do televizorů. A onen nový pokus se jmenuje Google Play Game Services.

Google mimo jiné oznámil, že herní prostředí na jeho Plus končí, zřejmě proto, že uživatelé této sítě (na rozdíl od Facebooku) hry nehrají. Celého lukrativního odvětví se ale rozhodně vzdát nehodlá, a tak přichází s prostředím nesoucím honosný název Google Play Game Services, které by mělo konkurovat Steemu a podobným projektům. Systém by se měl postarat o distribuci, sdílení výsledků napříč zařízeními (hra půjde rozehrát na notebooku a dohrát třeba na mobilním telefonu) nebo o kontrolu legality.

Společnost se tak možná snaží obnovit koncept Google TV, který se nikdy nepodařilo úplně zprovoznit, protože dnešní populární SmartTV či nejrůznější minipočítače připojované k televizím z velké části užívají Android. A byla by zřejmě škoda, kdyby se nepodařilo je naučit hrát. Google zatím nemá tahák v podobě haptického ovládání, jakým disponují Wii či Kinect, ale především méně náročné nebo klasicky orientované hráče by oslovit mohl.

Ostatně firmě jde o to stejné stále dokola – prodávat obsah a reklamu, vylepšovat stávající služby tak, aby uživatelé neodcházeli ke konkurenci. Problém ale spočívá, alespoň u herní platformy, v roztříštěnosti a fragmentárnosti zařízení, pro které se těžko něco optimalizuje či vyvíjí.

Také proto bude zajímavé sledovat, do jaké míry se Google Play Game Services může prosadit. Osobně se ale domnívám, že to bude mít více než obtížné.

22. 5. 2013

Autor:

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...