Úvod > Články > XBox One – samá omezení a zákazy

XBox One – samá omezení a zákazy

Microsoft přivedl na svět novou verzi své herní konzole Xbox a jak je v podobných příležitostech v dnešním digitálním světě chvalným zvykem, neobešlo se to bez malého nadšení části recenzentů a příštích zákazníků.

Pařany namíchlo třeba to, že Xbox One nebude hrát starší verze her. Prý o to má zájem jen necelých pět procent hráčů. Sice si myslím, že tady si ředitel divize Don Mattrick úspěšně cintal pentli, protože při dnešních cenách her si může dovolit nevracet se k nim jen někdo, kdo je solidně při penězích, ale na druhé straně u starších PS to také nešlo a i u nové PS4 to půjde značně nepohodlně.

A když jsme u těch omezení, regionální zámek nespustí hru z jiného regionu. S nějakým půjčováním hry kamarádům to také nebude jednoduché a Microsoft zatím váhá mezi naprostým zákazem a vybíráním poplatků. To v podstatě znamená kontrolu nad něčím, co už jsme jednou zaplatili.

Některé nenadchla ani snaha Microsoftu zbavit Xbox One nálepky „pouhé“ herní konzole. One by měl být multimediálním centrem domácnosti, prostě kombinovat hry, streaming, filmy, internet, Skype, tablet a snad i záchodové prkénko.

Spousta lidí to nepotřebuje, uhrovitý mladík toužící mydlit nějaké pumprdlíky pokud možno co nejdále od rodičovského dohledu bude určitě nadšen tím, že bude Xbox kralovat obýváku. A to nemluvím o tom, že tradiční snaha Microsoftu narvat do svého hardwaru všechno možné včetně kuchyňského dřezu většinou vedla k vítězství konkurence.

Nejvíce ožehavá je ale otázka technologií, které pohánějí některé funkce, jež by měly představovat průlom, od vylepšené technologie Kinect až po cloudové aspekty. Microsoft se k nějakým detailním informacím nemá, ale to, co zatím uniklo na veřejnost, žádné nadšení nebudí.          

Sice odpadlo obávané pravidlo Always on, takže pro hraní nebudeme muset být pořád on-line, nicméně pokud si budeme chtít vrznout, budeme se k netu muset pravidelně připojovat, a to i když budeme hrát výhradně v modu „single“ – One totiž vyžaduje připojení alespoň jednou za den.

Hned jak touto informací VP Microsoftu Phil Harrison prokopl buben, začal Microsoft vypouštět mlžnou clonu výroky o „možném scénáři“.  Přitom „Always on“ bylo něco, před čímž experti varovali dobrý rok.

Navíc Microsoft pěkně mlží, protože je jedno, jestli se musím připojit jednou za hodinu nebo jednou za den, v realitě je to FURT, protože prostě musím udržovat fungující připojení. Pokud černá bedna jednou denně nepodá Microsoftu hlášení, mohu si zaplacenou hru strčit tam, kde záda ztrácí slušné jméno.

Jak z Velkého Bratra je potom nový Kinect. Toho se nezbavíme, i kdybychom v kostele zapálili tucet svíček. Potvora bude pořád on, nejde odpojit, nejde vypnout. Chceme-li používat Xbox, dostaneme Kinect. A když použijeme Xbox ke sledování televize, Kinect bude sledovat nás.

A tak Xbox One může být velký skok kupředu od Xboxu  360, ale zároveň i velký skok zpět v oblasti naší svobody.

5. 6. 2013

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...