Úvod > Články > Novinky u Vodafonu: Dva virtuální operátoři a rychlá LTE síť

Novinky u Vodafonu: Dva virtuální operátoři a rychlá LTE síť

Na podzim letošního roku se na trhu objeví mj. i dva mobilní virtuální operátoři v síti Vodafonu. Centropol Telecom bude cílit na domácí klientelu, zatímco DH Telecom se zaměří na firmy a služby bude patrně přeprodávat dále. A konečně: Vodafone jako poslední z velké trojky začíná testovat nejrychlejší mobilní síť LTE.

Datové služby na bázi LTE nabízí komerčně Telefónica Czech Republic de facto již od minulého roku, kdy pilotní provoz této sítě odstartoval v obci Jesenice v okrese Praha-Západ a v jižní části Prahy. Zkušební provoz chvíli po ní zahájil i konkurenční T-Mobile, jenž dnes nabízí možnost vyzkoušení tohoto řešení všem zájemcům v Mladé Boleslavi (při složení vratné kauce).

Vodafone teď LTE síť spouští nejprve v Karlových Varech.

„Pro výstavbu sítě jsme použili již přidělené frekvence v pásmu 1800 MHz,“ říká Tanja Richter, viceprezidentka pro technologie Vodafonu. „Konkrétně v pásmu 2x10MHz a 2x15MHz. V této síti nabídneme teoretickou rychlost datových přenosů až 100 Mbit/s,“ dodává.

Vodafone oznámil, že v jeho LTE síti je možné provozovat i telefonní hovory – ne však „nativně“, nýbrž přes VoIP službu CS FallBack.

Co je LTE a jaké jsou dnes nabídky v České republice? Čtěte víc v našem speciálu: LTE – přes 100 Mbit/s v mobilní síti.

Prvním virtuálním operátorem v mobilní síti Vodafonu bude od podzimu tohoto roku firma Centropol Telecom, dceřiná společnost skupiny Centropol, jež se zaměřuje na obchod s energiemi. Obě firmy zdůrazňují, že Centropol Telecom bude „opravdový virtuální operátor“, nikoli přeprodejce – čili že Centropol dostane přístup k sítím Vodafonu a cenová politika bude v jeho režii.

„Hledali jsme vhodného partnera, se kterým bychom spojili své síly v rámci modelu tzv. plnohodnotného virtuálního operátora. Jsme velice hrdí na to, že se jím stala právě skupina Centropol, významný dodavatel energie s velkým obchodním potenciálem“, říká Colin Shea, viceprezident pro strategii, plánování a regulaci Vodafonu. „Pro zvolený koncept spolupráce je zásadní, že zákazník uzavírá smluvní vztah přímo se společností Centropol Telecom, která si zajišťuje vlastní produkty, ceny i marketing. Vodafone dodává pouze síťovou infrastrukturu“.

Nabídky ještě nejsou známy – jeví se však velmi pravděpodobné, že nejvýhodnější volání a datové služby dostanou ti klienti, kteří využívají energetických služeb skupiny Centropol.

Dalším virtuálním mobilním operátorem, který se objeví v síti Vodafonu, je společnost DH Telecom. V tomto případě bude cílovou skupinou podnikatelská sféra, především pak další menší poskytovatelé telekomunikačních služeb. DH Telecom tak v síti Vodafonu dost možná bude plnit podobnou úlohu jako GTS v síti T-Mobilu.

„Díky svým technologiím a inovativním přístupům vytvoří DH Telecom nový trh pro předplacené velkoobchodní mobilní služby, speciálně zaměřené na menšinové trhy v České republice. Vodafone nám poskytl sít nejnovější generace, flexibilní přístup při jednání a technické implementaci,“ uvedl Vincent Charollais, výkonný ředitel společnosti DH Telecom.

První nabídky DH Telecom se objeví až letos v září.  

10. 6. 2013

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...