Úvod > Články > Poprvé změřené rychlosti UMTS od Eurotelu

Poprvé změřené rychlosti UMTS od Eurotelu

Od minulého měsíce jsou k dispozici průměrné rychlosti služby Internet 4G od T-Mobilu. V posledních dnech byly na serveru DSL.cz zaznamenány také skutečně dosahované rychlosti sítě UMTS Eurotelu. Porovnání s rychlostmi jiných typů připojení může napovědět, jak služby mobilních operátorů konkurují DSL, kabelovému internetu nebo WiFi sítím.

Podle nárůstu počtu měření stále pokračuje slušný růst počtu DSL přípojek Českých Radiokomunikací. Z DSL sítě Bluetone proběhlo na serveru DSL.cz v listopadu více než 4000 měření. Hlavním tahounem je nepochybně služba Bluetone Premium. Růst bude nepochybně pokračovat, protože České Radiokomunikace v příštím roce rozšíří pokrytí svými DSL službami v desítkách nových lokalit ze současných devíti největších měst.





V přehledu rychlostí poskytovatelů ADSL nabízejících služby na principu velkoobchodní nabídky Českého Telecomu má u poskytovatelů nejnižší zastoupení rychlost 128 kbit/s. Mnozí poskytovatelé tuto pomalou službu v nabídce nemají (např. Nextra, Contactel). Český Telecom službu v nabídce sice má, ale snaží se zákazníky přesvědčit, aby si objednávali rychlejší přípojky. Na rozdíl od všech ostatních typů ADSL nenabízí u této služby první měsíc zdarma.



V tabulce meziměsíčních změn rychlostí je viditelný pokles rychlostí u služeb nabízených Nextrou. Listopad byl prvním měsícem, kdy po celou dobu platila pravidla pro aplikaci Fair Use Policy (FUP) u Nextry a tak pravděpodobně mnoho uživatelů se setkalo se zpomalením svého internetu poprvé. Podle našich zkušeností mají tendenci měřit rychlosti častěji uživatelé, kteří jsou s dosahovanými rychlostmi méně spokojeni. Tím se průměrná rychlost poskytovatele, který nově zavedl FUP, v našich statistikách snižuje více než by mohlo odpovídat skutečnému stavu. Výhodou Nextry je možnost zrušení aplikované FUP pomocí nákupu dodatečných kreditů.





Následující tabulka ukazuje dosahované rychlosti DSL služeb na principu pronájmu místní smyčky.



I zde je vidět efekt zavedení FUP u Nextry. Poprvé máme k dispozici průměrné rychlosti všech služeb Bluetone Premium, které dosahují velmi slušných hodnot. Maximální rychlosti služeb Bluetone Premium dosahují zhruba 95% hodnoty uvedené v názvu služby.

Již od poloviny listopadu zaznamenáváme na serveru DSL.cz první naměřené rychlosti ze sítě UMTS Eurotelu. Průměrná rychlost je zatím 290 kbit/s, což přibližně odpovídá průměrným rychlostem v síti CDMA stejného mobilního operátora. Eurotel uvádí jako maximální rychlost UMTS 384 kbit/s, u nás byla zatím nejvyšší naměřená rychlost 355 kbit/s. Měření je však zatím na rozdíl od služeb T-Mobile Internet 4G minimum.

U služby Internet 4G jsme naměřili nejvyšší rychlost 1683 kb/s. T-Mobile v nabídce svého internetového připojení zaznamenal v posledních měsících raketový nástup. V síti GPRS/EDGE má dnes podle počtu našich měření s velkou pravděpodobností největší podíl na trhu.
   


Na závěr se podíváme na rychlosti WiFi přípojek. V minulých měsících zveřejněná data vzbudila velké diskuze a výhrady poskytovatelů, kteří nesouhlasili s vyřazováním naměřených rychlostí nad 1 Mbit/s pro účely výpočtu průměrných dosahovaných rychlostí. Je pravdou, že zejména s rozšiřováním přípojek v pásmu 5 GHz již dnes rychlosti nad 1 Mbit/s nejsou výjimkou, a tak limit pro vyřazování jednotlivých měření byl zvýšen. Existence limitu má zabránit možným manipulacím, kdy například několik měření s rychlostmi v desítkách Mbit/s z IP rozsahu příslušného poskytovatele znemožňí výpočet smysluplné průměrné rychlosti. Protože došlo ke změně metodiky, nemá smysl v tabulce uvádět meziměsíční změnu naměřených rychlostí.



Poskytovatele DSL služeb a kabelového internetu bude nepochybně zajímat, že zhruba 3% měření rychlostí WiFi sítí je prováděno z IP adres z jejich rozsahu. Z toho je zřejmé, že sdílení DSL a kabelových přípojek pomocí bezdrátového připojení se stává stále populárnější. Trend se nezastaví dokud nebudou největší poskytovatelé internetu schopni nabídnout kromě připojení k internetu i další služby, za které by byli zákazníci ochotni platit.
 

5. 12. 2005

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.