Úvod > Články > Sliby o domácí výrobě a realita

Sliby o domácí výrobě a realita

Poté, co Apple pod tlakem výčitek, že výrobu i zisky přenáší mimo území Spojených států, velkohubě slíbil vyrábět i na domácím hřišti, přišla s podobným slibem i Motorola. Ta se dokonce chlubí tím, že bude prvním americkým výrobcem smartphonů.

Továrna bude v blízkosti texaského Fort Worth a měla by zaměstnávat 2 tisíce lidí. Nový telefon Moto X by se na trhu, přinejmenším americkém, měl objevit koncem tohoto roku. Vedle toho, že bude „proudly made in the USA“, se bude pyšnit také tím, že je to první mobil, který Motorola vyrobí od chvíle, kdy její mobilní divizi slupnul Google.

Některé slibované funkce by měly být unikátní, jestli to bude skutečně fungovat, je ve hvězdách. Jedním z trumfů by třeba mělo být automatické rozeznání, jestli voláme třeba vsedě, nebo v jedoucím autě. Mobil by pak měl své funkce a interakci automaticky přizpůsobit.

Tak úplně všechno, co se třpytí, ale není stříbro. Továrnu bude vlastnit a řídit firma Flextronic International, která není americká, ale sídlí v Singapuru. A hlavně – na smartphonu jsou hlavními náklady jednotlivé díly, náklady na práci jsou zanedbatelné.

Experti se většinou shodují nad tím, že náklady na složení nejnovějšího Samsungu Galaxy S4 dosahují pouhých 8 dolarů, takže přemístěním továrny do Texasu Motorola díru do světa neudělá.

Navíc Google má zřejmě i jiné důvody, nežli nějakou pomoc americké nezaměstnanosti. Jeho vztahy s Čínou nejsou nejlepší, od hackování přes cenzuru až po výhružky nebo nucené změny výsledků vyhledávání.  Proto také spolupracuje spíš s HTC (Taiwan) a Samsungem, sídlícím v Koreji.

Čínská továrna by asi stále byla provozně levnější nežli v USA, přece jenom by americký dělník za 17-22 dolarů na den (kolik dostávají dělníci třeba u firmy Foxconn) nepracoval. Tyhle úspory se samozřejmě do výsledné ceny nepromítají, takže šetří (přeložme: více vydělává) firma – a jak dělňas, tak i zákazník utřou pusu.

Nicméně i tak bude platit, že 2 tisíce pracovních, byť neslavně placených, pracovních míst budou pro Texas požehnáním, a pokud bude Moto X hitem, budou zákazníci vyžadovat více výrobků vyrobených doma.

Koneckonců Motorola v tom není sama, čínské Lenovo staví továrnu v Severní Karolíně. Mám ale obavy, že telefon nebude stát za mnoho a cedulka „Made in the USA“ se stane spíše žertem.

20. 6. 2013

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...