Úvod > Články > GPS: Jak je oblíbené v porovnání s mapou?

GPS: Jak je oblíbené v porovnání s mapou?

Dnes už nějak platí, že kdo nemá v autě či mobilu GPSku, tak jakoby nežil. Dřív jsme byli za burana bez addidasek na nohou, později bez mobilu v ruce, dnes se definitivně odkopeme ve chvíli, kdy rozbalíme mapu.

Mne samotného systém GPS doběhl dvakrát. Poprvé to bylo těsně po 9/11, kdy mne zastaralá mapa hnala za krásnou vyhlídkou u majáku přes vojenskou základnu v San Diegu. Diskuze s maníkem obsluhujícím kulomet za bariérou z pytlů písku nebyla z nejlepších.

Podruhé to bylo také v Kalifornii, kdy se systém zbláznil a uprostřed dálnice začal ječet „Zahni doprava“. Zahnul jsem, sjel z dálnice a dalších 10 minut systém, který mezitím zrudnul vzteky, rozdejchával.

Na Island jsem si tu potvůrku již raději nebral, protože mi bylo jasné, že než za jízdy naklepu Snaefellsjokull, tak jsme za křižovatkou.

Než začnu být čtenářům za blbce, nedávný průzkum amerických řidičů mi dává za pravdu. Plných 63 procent z nich přiznává problém, kdy je systém buď poslal na špatnou stranu, nebo kdy byly alespoň instrukce patřičně zamotané. Prostě chvíli, kdy mineme odbočení a potom jezdíme do kruhu jenom proto, že GPS zavolala: „Zahni doleva” o pět vteřin později, známe všichni.

V průměru američtí řidiči přiznávají 4,4 problémů s GPS. Asi právě proto plných 40 procent dotázaných raději sází na klasickou mapu nebo na doma vytištěné instrukce.  Nic proti mapě, nedojdou jí baterky a ve chvíli, kdy musíme změnit cestu, bude neocenitelným nástrojem.

GPS se s 30 procenty dostala na druhé místo důležitosti, 19 procent dotázaných sází na smartphone a 6 procent zatvrzele tvrdí, že si vystačí s dotazy u místních obyvatel.

A to samozřejmě nemluvím o tom, co na nás GPS napráská. Zastánci občanských práv, kteří podobná udělátka označují jako další z narůstajících zásahů do soukromí, sice bědují, ale je jim to málo platné.

U soudu v kalifornském okrese Yolo County pomohly údaje z GPS prokázat, že pachatel byl na místě, kde byly založeny požáry. Po několika dnech byl za založení šesti požárů v lesích odsouzen natvrdo.

V kalifornském městě Commerce se policii podařilo umístit GPS na auto podezřelého. Získané údaje byly později použity u soudu a doložily, že podezřelý byl na místě řady krádeží přesně v dobu, kdy k nim došlo.

V posledních letech došlo k celé řadě podobných případů, včetně mediálně vděčného (no jak se to vezme, byla doba, kdy na nás Peterson vykukoval všude a ke konci jsem se začínal bát otevřít krabičku sardinek) přelíčení se Scottem Petersonem, který byl podezřelý ze zavraždění své těhotné manželky.

S GPS je tomu tedy tak, jako s většinou podobných udělátek a technologií. Dobrý sluha, ale špatný pán.

4. 7. 2013

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...