Úvod > Články > Jak nás podvádějí operátoři

Jak nás podvádějí operátoři

Pokud má někdo pocit, že ho podvádějí operátoři jen v české kotlině, budiž mu útěchou, že za velkou louží není situace výrazně lepší.

Zatímco se šéfové velkých firem jako Comcast nebo Verizon předhánějí v úvodnících, ve kterých malují současnou situaci narůžovo, skutečná situace je trochu jiná.

Šéf Verizonu Lowell McAdam v nedávném rozhovoru pro New York Times tvrdil, že se u rychlého připojení dostaly Spojené státy na dominantní pozici ve světě, šéf Comcastu Davin Cohen zase v rozhovoru pro Philadelphia Inquirer tvrdil, že Amerika se stala světovým vůdcem jak v připojení, tak i rychlosti.

Celkem brzy se ozvali jak experti, tak i členové nejrůznějších asociací pro ochranu spotřebitelů. New America Foundation porovnala ceny rychlého připojení v různých zemích a situace pro Spojené státy nijak valně nedopadla.

Oblíbená trojkombinace (internet, telefon, televize) stojí v Paříži za 100 Mbps 35 dolarů, v americkém Lafayette zaplatíme 65 dolarů za rychlost 6 Mbps. U čistého internetového připojení to není lepší – zatímco v Hongkongu zaplatíme za 500/500 Mbps 35 dolarů, ve Washingtonu dostaneme za stejnou cenu rychlost 25/5 Mbps.

Určitý pokrok by přece jenom byl, v rychlosti už nejsou Američané na 21. místě, ale dostaly se na osmou příčku. Tato statistika však zahrnuje (mimo jiné) i všechny evropské země, včetně všech postkomunistických, takže v ní Američané vypadají lépe.

Pokud by se porovnávali pouze se zeměmi jako Británie, Francie nebo Německo, rozdíly (jak v ceně, tak i rychlosti) by byly velmi výrazné.

Operátoři vylepšují situaci i v dalších oblastech. Zatímco McAdam mluví o 14,7 miliónech zákazníků s přístupem k rychlému internetu, tiše zapomíná na rozhodnutí své firmy z roku 2010, kdy firma přestala dále budovat svoji síť z optických vláken FIOS ve chvíli, kdy dosáhla 14 procent domácností.

O tom, že broadbandová situace není ve Spojených státech plně normální svědčí i to, že jen málokde existuje pravá konkurence a mimo největší centra většinou nemáme (s výjimkou satelitního připojení) žádnou výraznou konkurenci.

To samozřejmě vede k tomu, že zatímco v jiných zemích ceny klesají, ve Spojených státech rostou. Jak Verizon, tak i AT&T počátkem tohoto roku ohlásily další nárůst cen za DSL.

Regulační agentura FCC přitom v roce 2005 coby vysvětlení právě probíhající deregulace slibovala, že jednotliví operátoři si budou vzájemně konkurovat a ceny budou klesat.  Stejně mylně pak FCC tvrdila, že se do domácností bude broadband dostávat přímo ve formě bezdrátového připojení, mimo klasický kabel nebo DSL

11. 7. 2013

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...