Úvod > Články > Co spasí Nokii?

Co spasí Nokii?

Nejnovější vlajková loď Lumia 1020 se pyšní na mobilní telefony nevídaným 41megapixelovým foťákem PureView.

Mobil to rozhodně není špatný, a i když senzor a čočka přece jenom viditelně vykukují ze zadní strany, u vyndávání z kapsy to nevadí. Jiné parametry (s výjimkou 2 GB RAM) jsou s ostatními verzemi mobilů Lumia prakticky shodné.

Je tedy jasné, že Nokia sází na to, že unikátní fotoaparát konečně naláká zákazníky a ve firemní kase začne zase cinkat. 41 Mpx neznamená, že mobil bude vyrábět gigantické fotografie, které mu za chvíli přecpou paměť.

Trik je jinde – aparát míří na klasické fotografie z větší dálky, kde postavy připomínají mravence a kde musíme sáhnout po zoomu. Ten v digitální podobě sice přiblíží strýce Lojzu, ale výrazně přidá na šumu a zrnu.

Technologie PureView využije ty pixely „navíc“, které okem ani nepostihneme, a při následném zvětšení u ořezu získáme kvalitní fotografii. Takže je docela možné, že z čistě fotografického hlediska bude 1020 fotografův sen.

Na druhé straně ale platí, že nevím o nikom, kdo by si kupovat smartphone pro fotografování. Windows 8.1 jsou za rohem, ty ale na relativně nízkovýkonném procesoru (dual core Snapdragon) nepoběží.

A tak buď se na podzim objeví stejný mobil s výkonnějším procesorem (a tenhle budeme moci hodit do rybníka), nebo se objeví nový mobil se stejným foťákem (a tenhle mobil budeme moci hodit do rybníka). Každopádně zajímavá strategie.

Je to již déle než dva roky, kdy Nokia skočila ze své hořící platformy do záchranného člunu s logem Microsoftu, o kterém šéf Stephen Elop sliboval, že ji doveze zpátky na pevninu.

Člun se zatím stále zmítá ve vlnách a plachta s označením Windows 8 toho moc dobrého nepřinesla. Není divu, že majitelé akcií začínají na Elopa útočit a dožadovat se buď změny u kormidla, nebo alespoň změny směru.

Microsoft nejdříve zareagoval málo pochopitelnou snahou o zakoupení Nokie. Zatím z toho nic není, protože se firmy nedohodly na ceně, ale pokud budou akcie Nokie i nadále v zanedbatelných hodnotách, cena firmy prudce klesne.

Je spíše podivné, proč by měl Microsoft firmu, ze které si udělal dojnou krávu, vlastně kupovat. Přivázal ji na nohu kouli v podobě operačního systému, vnucením Elopa zajistil, že se kormidlo neotočí jiným směrem. Navíc smlouvy o společných patentech a marketingu spojují obě firmy víc, než se na první pohled zdá.

Kdyby se Microsoft plácnul přes kapsu a finskou firmu opravdu koupil, zadělá si na pořádnou bolest hlavy. Nokia propouští po tisících, firmě dnes nepatří ani budova, kde sídlí ředitelství. A i ta malinká hrstka firem, ochotných vyrábět mobily pro Windows Phone, by asi vzala roha ve chvíli, kdy by si Microsoft dělal telefony vlastní.

Na druhé straně je ale pravdou, že pokud by Nokii koupil někdo jiný (a určité huhňání lze slyšet ze strany čínské firmy Huawei), nebylo by to pro Microsoft to pravé ořechové. Nová Nokia by obratem přešla na Android a Microsoft by si mohl svůj operační systém strčit tam, kde záda ztrácí slušný význam.

Zapomenout nemůžeme ani na berňák – Microsoft má v zahraničí nasyslené pořádné balíky peněz a koupit si za ně zahraniční firmu je pořád lepší kšeft, nežli je přetáhnout do Spojených států a zaplatit daně.

17. 7. 2013

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy Google budou u budov zobrazovat umístění vchodu

Google testuje ve svých mapách zajímavou novinku. U budov a dalších míst bude zobrazovat umístění vchodů a východů.

 

X spouští živé video pro Spaces

Společnost X přidala do služby Spaces video, což uživatelům umožní vysílat živě nejen zvuk, ale i obraz.

 

Sněmovna reprezentantů schválila zákaz TikToku v USA

Americká sněmovna schválila zákaz TikToku v USA. Pokud nyní zákon schválí i Senát, mohlo by k omezené aplikace v...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.