Úvod > Články > Chrome 28 přechází na jádro Blink

Chrome 28 přechází na jádro Blink

Google se již před časem nechal slyšet, že WebKIT jádro mu ne zcela vyhovuje a že pro svůj prohlížeč vytvoří nové otevřené řešení Blink. Rozdíly jsou ale zatím jen minimální.

Podle řady statistik je Chrome nejpoužívanějším prohlížečem současnosti, a pokud ne, tak alespoň nejrychleji rostoucím. Pro Google představuje jednu z cest, jak rozšířit portfolio služeb, na kterých může vydělávat, a také nástroj pro optimalizaci svých služeb a online aplikací. Jedním z kroků, jak Chrome vylepšit, je přechod z otevřeného jádra WebKIT na Blink, který je také otevřený.

Společnost tuto změnu podpírá celou řadou argumentů, z nichž nejdůležitější je optimalizace výkonu a podpora nových technologií na webu. Chrome 28, který jako první přišel s novým jádrem, ukazuje, že to tak úplně pravda není – podpora HTML5 zůstala na přibližně stejné úrovni a také výkon se prakticky měřitelně nezměnil.

Rozdíly mezi oběma jádry jsou zatím minimální, ale lze očekávat, že se budou v budoucnosti prohlubovat, nejvíce se hovoří o možnosti lepší optimalizace pro více jader a vláken nebo podpoře hardwarové akcelerace při práci s grafickými prvky. Google ale mezi řádky sleduje také jiné cíle.

Tím prvním je dokonalá kontrola nad vývojem. Blink je sice open source, ale jeho řídícím vývojářem je právě Google. Ten se tak nemusí příliš otáčet na potřeby dalších subjektů nebo respektovat některé tradiční potřeby, které z jeho pohledu nemusí být vůbec prioritní. Jde tedy o dobrý krok směrem k budoucí optimalizaci.

Google je ve svém přístupu k open source relativně kontroverzní – na jednu stranu podporuje celou řadu užitečných projektů a subjektů, které se v této oblasti pohybují, na druhé straně jeho otevřené projekty úplně otevřené nejsou a licence je volena tak, aby mohl využívat co možná nejvíce již hotových řešení od třetích stran, jako v tomto případě WebKITu. Stavět na zelené louce je příliš pomalé a drahé a i na open source lze vydělávat, jak ukazuje například Android.

31. 7. 2013

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...