Úvod > Články > MOOC kurzy mění přístup ke vzdělávání – učte se také

MOOC kurzy mění přístup ke vzdělávání – učte se také

Velké otevřené kurzy mění zásadním způsobem to, jak a kdy se člověk učí. Díky internetu tak může člověk zdarma navštěvovat kurzy na MIT či Stanfordu nebo se naučit programovat. Vzdělání tak již není jen záležitostí školy, ale celoživotním neustávajícím procesem.

Masivní otevřené on-line kurzy (MOOC) patří mezi trendy, které zásadním způsobem mění systém vzdělávání, a to od středních škol až po univerzity nebo celoživotní učení. Člověk se může přihlásit do libovolného kurzu a studovat to, co ho baví nebo živí. Cílem většiny lidí přitom není získat nějaký certifikát (i když i to může být důležité), ale především se naučit něco nového, sledovat trendy nebo se jen nechat inspirovat druhými.

MOOC kurzy jsou oblastí, která se mimořádně rychle a dynamicky rozvíjí a mluví se o tom, že by do určité míry mohly nahradit klasické formální vzdělávání – proč si nechat vykládat matematiku od někoho jiného, než od Khana, chodit na fyziku jinam než na MIT atp.? Učitelé by se v takovém modelu stali spíše určitými kurátory či manažery vzdělávání. I když o takovém modelu lze mít nejrůznější pochyby, je jisté, že podobné vzdělávací aktivity budou do formálního i celoživotního vzdělávání vstupovat stále více a intenzivněji.

Michael Bloomberg, starosta New Yorku si na rok 2012 dal předsevzetí, že se naučí programovat díky Codecademy. Tato skutečnost vzbudila velice širokou diskusi nad tím, zda patří programování či kódování mezi základní gramotnosti, jako je psaní či počítání nebo jde o oblast, která je – více či méně – vyhrazená profesionálům. Vše mělo také rozměr toho, zda starosta velkého města takovou dovednost vůbec potřebuje a neměl by se učit něco jiného. Jde ale o pěknou ukázku toho, že v každém věku a na každé pozici se může člověk začít vzdělávat v oblasti, která mu připadne zajímavá a zábavná, bez ohledu na to, zda ji aktuálně nutně potřebuje. Prostě jen z důvodu potřeby dozvědět se něco nového nebo zaměstnat svůj mozek.

Nabídka vzdělávacích prostředí

V současné době existuje celá řada různých vzdělávacích prostředí nebo přístupů, jak k realizaci velkých kurzů přistupovat. Již jsme se zmínili o projektu Codecademy, který má za cíl naučit lidi programovat. Podporovány jsou jazyky JavaScript, jQuery, PHP, Python, Ruby a člověk se může naučit tvořit také webové projekty nebo pracovat s API. Vše se odehrává v okně prohlížeče, které simuluje vývojové prostředí či kompilátor. Po malých krocích se student seznámí s jazykem od úplných základů až po středně pokročilé aplikace. Vše je řešeno interaktivní, hravou a zábavnou formou. Pokud se chce člověk naučit programovat, není lepší volby než tento plně automatizovaný projekt.

Na zcela jiném přístupu stojí Coursera, která představuje jednotné rozhraní pro kurzy velkých světových univerzit. Kurzy zde nabízejí Princeton, Yale, GIT či Stanford a velké množství univerzit z celého světa. Nabídka není zaměřená jen na IT, ale také na další obory, jako je umění, pedagogika a řada dalších. Jednotlivé kurzy se typicky skládají z videí, oporných textů a případně skript. Studenti píší eseje a dělají testy. Po průchodu kurzem je možné získat certifikát o absolvování.

Podobným projektem je edX.org, za kterým stojí například univerzita Berkeley, MIT či Harvard. Celé prostředí je laděné více jako klasická univerzita, takže předměty mají prerekvizity, jsou časově náročné a i obsah je relativně náročný. Zaměření kurzů je především na informatiku, fyziku a příbuzné obory. Zajímavostí je pak edX Code, což je open source platforma pro vývoj vlastních vzdělávacích kurzů. Pokud tedy někdo chce vytvořit kurz ve světovém formátu, je právě toto jedna z možností, jak toho dosáhnout.

Další zajímavým projektem je Khan Academy. Ta není založená na myšlence velkých univerzitních kurzů, ale snaží se jít od základních až po vysoké školy zajímavou formou výuky. Opět stojí silně na videu, výuku garantují jednotliví lidé, kteří něčemu rozumí nebo něco umí. Výuka pokrývá téměř vše, na co si člověk vzpomene. V česku existuje komunita, která vydává české titulky, což opět studium činní srozumitelnějším a pochopitelnější, zvláště pro mladší frekventanty.

Posledním příkladem, kterého se dotkneme, je Udacity. Toto prostředí stojí silně na videu a je doplněno interaktivními prvky, jako je možnost psát vlastní zdrojový kód či odpovídat na otázky v testech. Zaměření projektu je na ICT, matematiku, přírodní vědy a design.

Závěrem

Nabídka vzdělávacích kurzů, které se on-line nabízejí, je skutečně velice bohatá a pestrá. Vybere si v ní tak zřejmě každý – od naprostého začátečníka, který se chce naučit základy Pythonu až po náročného programátora, který chce vědět více o metodách zpracování umělé inteligence. Celá oblast MOOC je spojena s fenoménem otevřeného školství – tedy snahou ukázat, jak věci učím a jakou mám kvalitu také ostatním. Nejde jen o to, druhé naučit, ale také mít zpětnou vazbu na formu a náročnost výkladu, být motivován v tom dělat věci kvalitně a v neposlední řadě jde o skvělou reklamu nejen na samotné vyučující, ale také na jejich školy.

MOOC se ale potýká také s řadou problémů. Prvním je motivace studentů kurzy dokončit – velká většina z nich skončí ještě před polovinou, případně se jen podívá na video a testy či eseje již nedělá. Dalším problémem může být jazyková bariéra, která ale díky titulkům a automatickým překladačům klesá i u těch jazykově méně zdatných. V neposlední řadě je pak třeba vyřešit problém monetizace a certifikátů takto nabízeného vzdělávání.

Přesto představují MOOC kurzy jednu z možností, jak se intelektuálně, ale i kulturně či dovednostně posunout někam dále. Jedním ze specifik informační společnosti je skutečnost, že není možné se spoléhat na to, že se člověku dostane vzdělání ve škole. Ta jen učí se učit a pokládá základy, na kterých je nutné dále stavět. Takovým způsobem postavené aktivity jsou skvělým doplňkem jak pro nadané studenty, tak také pro již zaměstnané. Začátek září je skvělou příležitostí začít.

22. 8. 2013

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...