Úvod > Články > Levnější volání aneb Noví mobilní hráči, o kterých byste měli vědět

Levnější volání aneb Noví mobilní hráči, o kterých byste měli vědět

Srpen se nese ve znamení nových virtuálních mobilních operátorů – objevují se stále noví velcí i menší hráči s různými nabídkami volání. Některým z nich jsme buďto ještě nedali prostor, nebo je i přehlédli (hlavně co se týče těch nejmenších firem).

Nejprve připomeňme, že v polovině srpna oficiálně odstartoval svou GSM nabídku známý český VoIP operátor Fayn, jenž působí v sítí Vodafonu prostřednictvím VMO Quadruple. Přes tohoto VMO bude operovat také další ikona VoIP trhu, ostravská společnost Mikrotech, která jako virtuální mobilní operátor začne působit od letošního podzimu.

Fayn nabízí nové tarify také u svých VoIP služeb, ale my si krátce představme pouze kombinované tarify s GSM službami. Zkraje je nutné poznamenat, že na rozdíl od mnoha konkurenčních virtuálů tarifikuje Fayn hovory po celých minutách, tedy jako 60+60.

Kombinované tarify jsou tři: Basic, Medium a Top. Základní tarif má nulový měsíční paušál, minuta hovoru do mobilních sítí stojí 1,79 Kč, stejně jako do pevných. Minuta hovoru v rámci VoIP pak vyjde na 0,79 Kč.

Prostřední tarif stojí 98 Kč měsíčně a v jeho rámci má účastník dostupných 50 volných minut. Minuta hovoru do mobilních a pevných sítí stojí 1,39 Kč, v rámci VoIP pak 0,58 Kč. Nejvyšší tarif vyjde na zhruba 179 Kč měsíčně a minuta volání do pevných a mobilních sítí stojí 1 Kč (v rámci VoIP sítě 0,58 Kč).

Další firmou, jež se pustila do GSM vod, je českobudějovická společnost StarTel, která stejně jako Fayn láká na papírově nízké hovorné, avšak stejně tak je kompenzuje vysokou tarifikací, 60+60. Nabízí rovněž tři tarify, z nichž první, nejnižší za 29 Kč měsíčně, je dostupný pouze stávajícím klientům operátora (internetové služby). V jeho rámci stojí minuta volání 1,49 Kč do všech sítí a 0,49 Kč v síti StarTelu.

Ostatní dva paušální tarify vyjdou na 99 Kč, resp. 199 Kč měsíčně. První z nich (Volám málo) obsahuje 50 volných minut, jinak jsou ceny stejné jako u nejnižšího tarifu. Nejdražší tarif (Volám hodně) obsahuje 100 volných minut a 50 volných SMS. Minutová sazba v síti je opět stejná, volání do cizích sítí je levnější, vyjde na 1,39 Kč.

Dalším novým virtuálním mobilním operátorem je OpenCall, jenž bude působit v síti Vodafonu přes DH Telecom. Od ostatních virtuálů se liší především tím, že se zaměří na levnější volání do zahraničí (i jeho web je ve více jazykových mutacích). Právě kvůli charakteristice služby je lepší, pokud si zájemce rovnou prohlédne web operátora. Jinak základní volání v rámci ČR stojí 2,50 Kč při tarifikaci 60+1.

Z posledních nových virtuálních mobilních operátorů jmenujme ještě společnost ČD – Telematika, jež potvrdila svůj zájem o vstup na trh. V první fázi nabídne služby v rámci produktu CDT-Mobile lokálním a regionálním poskytovatelům telekomunikačních služeb, zejména tedy ISP. Mateřskou sítí je Vodafone. Charakteristika služby je popsána na webu firmy.

Na úplný závěr dodejme, že v sítí Vodafonu přes Quadruple začala působit také společnost TVNET, jež své mobilní služby představuje na webu Žlutá SIMka. A fanoušci TV Óčko se mohou těšit také na mutaci nabídky Mobil.cz (Mafra).

26. 8. 2013

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...