Úvod > Články > Komunikační cesty internetu 2: VoIP

Komunikační cesty internetu 2: VoIP

Internetové telefonování není již jen doménou nadšenců a „garážových“ firem. I velcí poskytovatelé internetových služeb pochopili, že na VoIP telefonii lze vydělat slušné peníze.

Na serveru DSL jsme se VoIP telefonii věnovali již několikrát. Jednalo se jak o technologicky zaměřené články, tak o přehledy služeb nejrůznějších společností. Bezplatné služby jako například Skype nebo Push-To-Talk od ICQ nabízejí bezplatné telefonování mezi dvěma počítači, ale volání do pevné sítě nebo na mobilní telefony je výsadou komerčních služeb (samozřejmě až na výjimky).

Historie VoIP

Je logické, že vše začalo u analogových telefonů. Asi nemá smysl zabíhat do historie tohoto druhu komunikace. Podstatnou modernizací bylo zavedení digitálních linek TDM a také u nás rozšířených ISDN linek (převážně díky velké reklamní kampani Českého Telecomu). Jelikož byly ISDN linky prvním „rychlejším“ způsobem připojení k internetu (za určitých podmínek i nad 100 kb/s), dá se IP telefonie datovat zhruba do tohoto období – tedy do posledních let 20. století. Markantní rozvoj služba VoIP zaznamenala až při masovém zavádění broadbandu do domácností.

Jak VoIP funguje?

K přenosu hlasu se využívá velice používaný ISO/OSI model, konkrétně třetí a čtvrtá vrstva OSI modelu. Jde o protokoly IP a UDP. V datagramech UDP se postupně přenášejí části hovoru, které jsou pro úsporu přenášených dat komprimovány pomocí kodeků s různým označením (např. G.711, G.729 apod.) a rozličnou licencí. Kromě vlastního hlasu jsou do datagramů přidány i další údaje o hovoru a hovořících stranách. Existuje celá řada implementací VoIP, které se od sebe liší svým standardem. Asi nejperspektivnějším standardem je SIP, který mimo jiné bezproblémově prochází přes místa v síti, kde dochází k překladu adres mezi veřejnými a privátními IP (NAT).

Filozofie VoIP

Než si povíme o způsobech internetové telefonie, bude dobré se zamyslet nad možnostmi využití obdobných služeb. Existuje řada lidí, kteří zrušili pevnou linku z důvodu jejího minimálního využití. Na internet jsou uživatelé často připojeni pomoci metropolitní WiFi sítě, takže pevnou linku zrušili a k telefonování využívají zásadně mobilní telefon. Občas ale nastane situace, kdy pevnou linku postrádáme – zvláště tehdy, jestliže telefonujeme z mobilu na pevnou linku.

Tento hovor je u většiny mobilních operátorů tarifikován vyšší sazbou. V takovémto případě je ideálním řešením VoIP telefonie, která nabízí obvykle nižší sazby. VoIP telefonii lze úspěšně využít i při volání do zahraničí – ceny za tyto hovory jsou často nižší než u mobilních operátorů. Nelze zapomenout na bezplatnou IP telefonii mezi dvěma PC – tato služba výrazně rozšiřuje již velmi rozšířený Instant Messaging.

Bezplatná cesta: Skype vede

Skype je fenomén, který neustále roste díky příznivé nabídce aktuálních služeb. Původní nabídka telefonování mezi uživateli systému byla vynikající a rozšířila tak možnosti bezplatné komunikace mezi uživateli internetu na celém světě. Hovory zdarma zůstaly a navíc vzniklo portfolio služeb, které začíná doplňovat video telefonie. Hovory na pevné linky a do mobilní sítě jsou zpoplatněny velmi nízkými sazbami. Pro příklad uvedu, že cena hovoru na pevnou linku do mnoha světových destinací činí pouhý padesátník za minutu.

Kompletní ceník naleznete zde, informace o Skype v češtině pak na www.skype.cz. Alternativní cestou může být využití Push-to-talk přes ICQ, ale tento způsob komunikace je do značné míry omezen a všudypřítomné reklamní proužky dodávají službě výrazný nádech komerce. I u placených služeb je v drtivé většině případů nabízeno volání do vlastní sítě zdarma.

Cesta za peníze

Podrobně jsme se na DSL věnovali IP telefonii pomocí ADSL v seriálu článků, z nichž lze asi nejvíce doporučit třetí díl, který pojednává o nabídce jednotlivých poskytovatelů. V seriálu je vše podstatné zmíněno, věnujme se tedy nové službě operátora Volný, který nedávno razantně pozměnil nabídku poskytovaných služeb v oblasti IP telefonie.

Co Volný nabízí?

Nabídka firmy Volný se od ostatních podobných služeb zásadně odlišuje. Jedná se sice o běžnou IP telefonii, rozdíl je ale v tom, že hovory v rámci pevných síti v ČR nejsou jednotlivě tarifikovány, ale jsou neomezené v rámci měsíčního paušálu 399 Kč bez DPH. Jestliže toto neomezené volání nevyužijete, můžete zvolit variantu bez měsíčního poplatku, kde jsou hovory účtovány po minutách za 0,83 / 0,49 Kč bez DPH (špička / mimo špičku). Cena za volání do mobilních síti je jednotná – 4,10 Kč bez DPH za minutu hovoru.

Volání v rámci sítě Volný je zdarma. Volání do zahraničí je tarifikováno pomocí desíti skupin, do kterých jsou jednotlivé destinace rozděleny. Ceny za volání začínají na 2,30 Kč bez DPH (Slovensko, Polsko, Rakousko apod.) a končí na 160 Kč bez DPH (satelitní telefony). Cena za aktivaci služby a přidělení telefonního čísla, které můžete využít i pro příchozí hovory, je 250 Kč bez DPH.

Koncová zařízení

Při aktivaci služby si můžete vybrat z nabídky několika koncových zařízení. Jestliže chcete službu jen vyzkoušet, využijte softwarový IP telefon, což je aplikace, která zajišťuje komunikaci se serverem a spolupracuje s vstupně-výstupním zařízením vašeho PC (zvuková karta, mikrofon, sluchátka). Další možností je zakoupení jednoho ze tří nabízených IP telefonů. Nedotovaná cena všech zařízení je stanovena na 1890 Kč bez DPH. Zvolíte-li tarif Doma Nezavěšuji, a upíšete-li se na 12 nebo 24 měsíců, dostanete tyto telefony za 890 resp. 0 Kč bez DPH.

Závěrem

Tato služba není určena pro všechny uživatele. Podmínkou je vlastnit připojení k internetu o minimální rychlosti 128 kb/s v obou směrech. Ideální je připojení pomocí ADSL 512/128 nebo 1024/256. Více informací se dočtete zde. Ostatní poskytovatelé placené IP telefonie budou jistě konkurovat a obecně se dá předpokládat, že v této oblasti služeb vznikne časem daleko větší nabídka, neboť poptávka se zvyšuje neustále.

14. 12. 2005

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...