Úvod > Články > Knihovna bez knih

Knihovna bez knih

Je to tak trochu, jako kdybych slyšel bájného Čochtana a jeho „česnek bez zápachu, zápach bez česneku“. V americkém Texasu otevírají novou knihovnu, a jak doba káže, bez jediné knihy.

A protože jde o novinku, musí se zapudit i tradiční název knihovna a musí se přijít s něčím novým – BiblioTech. Celá místnost vypadá jako kříženec internetové kavárny a kšeftu s Applem.

Ten ostatně musí být v celé této vymoženosti nějak namočen, protože v knihovně najdeme 48 iMaců, 10 Macbooků a 40 iPadů. Knihy si prohlížíme na zapůjčených čtečkách (pro změnu Kindle) a co si vybereme, tak buď stáhneme na Kindle vlastní, nebo si knihu odneseme na jednom z 600 dostupných Kindlů.

Pro začátek je v knihovně připraveno 10 000 titulů. Knihy dřepí pěkně na cloudu a stará se o ně technologie firmy 3M Library System.

Názorů na novou knihovnu je samozřejmě celá řada. Některým se zajídá představa, že si v knihovně nesáhnou na knihu, protože přece jenom knížka v ruce je jinačí počteníčko nežli nějaký skleněný cecek.

Docela je chápu, pro mne je procházka mezi regály knihovny a postupné vybírání knih polovina z radosti, kterou z knížky potom doma mám. O tohle mne vybírání na počítači připraví.

Stejně tak je pramálo radosti v zmáčknutí tlačítka ON na Kindlu, zatímco otevření nové knihy, na kterou jsem se těšil, je výrazně jiná káva.

Pro jiné je zase spíše zázrak, že se v dnešní době podaří novou knihovnu vůbec otevřít. Něco tak nevýdělečného jako knihovna nemá samozřejmě na růžích ustláno nikde, ale ve Spojených státech snad mají knihovny a knihovníci na zádech namalovaný terč, protože jsou pravidelně mezi prvními, kde se začne škrtat.

A když už se objeví nějaká osvícená městská rada, které dojde, že investovat do knihovny je důležitější než investovat třeba do polívek bezdomovců, protože to první může přispět k tomu, aby neexistovalo to druhé, tak se vyhlásí referendum. A to potom lid „nadšený“ z nové daně na něco tak efemerního jako je knihovna, samozřejmě na fleku zamítne.

Jak to celé dopadne, to se samozřejmě teprve ukáže. Jinak se totiž chováme k vlastnímu iPadu nebo Kindlu, než k něčemu, co si půjčíme zadarmo. Je docela možné, že za pár měsíců zbydou místním knihovníkům jen oči pro pláč, protože se z nových Kindlů stanou pěkné plečky. Ovšem pokud se to chytí, budou mít klasické knihovny brzy problémy, protože před novým trendem nebude úniku.

27. 9. 2013

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...