Úvod > Články > Internet v hlavě

Internet v hlavě

Ve chvíli, kdy jsem si dělal kávu, což je pro mne velmi citlivá chvilka, se mne manželka zeptala, co hrají v místním biografu. Reagoval jsem samozřejmě podrážděně, copak nosím v hlavě programy kin?

Manželka kontrovala specificky žensky: „Copak to nepíšou na internetu?“ Tak já stojím u kávovaru, odměřuju svých 15 g právě namleté kávy z Jávy, hledám tamper, kde tady vidí nějaký internet?

Mamku ta situace pobavila: „Copak ty nenosíš internet v hlavě?“ Zasmáli jsme se té naivní představě, situaci to odlehčilo, ale po čase se mi ta otázka znovu vybavila.

Jak by asi vypadal svět, v němž bychom nosili internet v hlavě? Já vím, pár spisovatelů sci-fi i filmařů už na tohle téma také narazilo, ale nemyslím to nyní nějak futuristicky.

Změnilo by se vlastně něco? Jistě, mohl bych manželce odpovědět ve chvíli, když si dělám espresso. Po její otázce bych v hlavě spustil prohlížeč, pokud bych jej již neměl spuštěný, myšlenkami bych zadal URL, a pokud bych měl do hlavy nějaké rychlé připojení, mohl bych jí briskně odpovědět.

„Do neděle hrají Donšajny, pak Rivalové o nějakém Niki Laudovi, potom Gravitaci se Sandrou Bullock a od pátku po celý víkend Kameňák 4,“ odrecitoval bych spatra, tamperem nonšalantně stlačil kávu a nasadil ležérně páku.

Hodilo by se mi to i při mém příležitostném svátečním vaření. Kolik potřebuji vody, když budu chtít podusit houby nebo ředkvičky, jaké koření se hodí na guláš, a jaké na fazole, hned bych si nalistoval odpověď v hlavě.

Napadá mne však, že třeba školy by musely mít nainstalované rušičky internetového signálu do hlavy. To by si pak každý blbec při zkoušení našel odpověď v hlavě na Wikipedii, takže by všichni sice měli jedničky, ale věděli by za kuli.

Také by se mi internet v hlavě hodil třeba na zastávce, kde nějaký šikula zkoušel, zda sirkou zapálí na stojanu jízdní řád. Kupodivu zjistil, že zapálí, čímž dopálil posléze všechny, kteří onen jízdní řád chtěli využít. Mít internet v hlavě, spustím si Pubtran a nazdar hodiny. I minuty.

Třeba by tak šlo kupovat i jízdenky. Odeslal bych z hlavy SMS, za minutu by mi přišla elektronická jízdenka, a kdyby přišel revizor, oskenoval by mi palici.

Nebo si dovedu představit, že jedu na výlet, a v hlavě se mi spustí prezentace, Google Maps a informace o daném městě či místě včetně historie, letopočtů, slavných osobností... Vlastně nedovedu. Začít mi takhle něco hudrat v hlavě při pohledu na majestátné panoráma Krkonoš od Liščí hory k Sněžce, udělám si díru do hlavy, jen abych se toho brouka v hlavě zbavil a mohl se jenom tiše kochat.

Moje maličkost je totiž netypický uživatel internetu. Nemám už toho mladického ducha, a tak nepíšu z každé své zastávky na Facebook nebo Twitter své statusy. Pro moderní mládež myslím by byl internet v hlavě k ničemu.

Protože ta už nyní sdílí statusy z WC, a to nejen z malé či velké potřeby (skutečně jsem nedávno viděl u mušličky na veřejném záchodku stát pána v kvádru, kterak mířil naslepo, jen aby mohl ťukat do smartphonu status). Ale třeba také z úžasného zvracení po supr kalbě nebo pařbě.

To je vůbec zajímavá věc, když si mladí takto sdělují přes sociální sítě v naprosto veřejných statusech, kde se nejlépe poblili (pardon, ale cituji, a to ještě slušně), kolik vypili vodek a tak. Nechci zacházet do podrobností. Na to si můžete pustit nějaký moderní avantgardní film, třeba dva roky starý The Divide.

Prostě existují lidé, kterým už nyní chytrý telefon s nekonečným internetovým tarifem přirostl k prstům, a neodpadne, ani když tito lidé usnou. Víme o každém jejich marném a zbytečném kroku, laciných a neobjevných myšlenkách, a to leckdy ještě dříve, než je samotné napadnou.

Ale tak ano, jistě, jako všechny vynálezy by i tento měl svá pozitiva. Ale také negativa. Třeba auta jsou fajn, když v nich můžeme něco přestěhovat nebo se někam rychle dopravit, ale už nejsou tak fajn, když ničí ovzduší, zasekají silnice a někdy i chodníky nebo když je objevíme na lesní cestě.

A tak je to se vším a bylo by to i s tím internetem v hlavě. Někdy by se taková věc šikla. Třeba když si děláte kafe a žena vám položí poněkud nesmyslnou otázku. A jindy – možná častěji – by jen rušila.

Protože mně bohatě stačí, když mne ruší a někdy děsí mé vlastní myšlenky. Ještě aby mi tak v hlavě strašila nějaká globalizovaná síť!

5. 10. 2013

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...