Úvod > Články > Za SMS k soudu

Za SMS k soudu

O tom, že psát za jízdy textovky asi nebude to pravé ořechové, protože nám už té pozornosti k řízení mnoho nezbyde, se toho popsalo tolik, že by s tím bylo možné zastavit Vltavu u Mělníka.

Moudré to není, a kdo to dělá, tak si případnou rozbitou hubu (vlastní) či rozbitého plechového miláčka celkem zaslouží. Policie to v oblibě také nemá, koneckonců v řadě zemí je zakázané i samotné telefonování, často alespoň v případě, kdy nemáme handsfree.

V americkém státě New Jersey to ale soudy dohnaly o pořádný krok dál. Pokud já někomu napíšu textovku, a on se nabourá, k soudu půjdu já. Všechno to pochází ze sporu, vycházejícího z havárie z roku 2009.

Tehdy osmáctiletý Kyle řídil a jeho sedmnáctiletá milenka mu posílala textovky. Rozvášněn sérií textovek, Kyle překročil střední čáru a čelně narazil do motocyklu. U soudu se prokázalo, že pouhých 17 vteřin po odeslání poslední SMS volal Kyle na pohotovost.

Jak motocyklista, tak jeho spolujezdkyně přišli o nohu, a celkem pochopitelně podali žalobu. V ní ale nejmenovali jen řidiče, ale také Colonnu, která textovky posílala. U prvního soudu vyhráli v případě řidiče, prohráli v případě jeho milenky. A odvolali se.

Jejich právníci u soudu tvrdili, že odesilatelka byla elektronicky přítomná a měla by proto být posuzována stejně jako kdokoliv jiný, kdo by v autě seděl a řidiče vědomě rušil.

U odvolacího soudu do určité míry vyhráli. Podle rozhodnutí soudu odesilatel textovek bude v případě, že ví o tom, že osoba, které textuje, právě řídí, považována za spoluzodpovědnou za případnou havárii.

Colonna u soudu vyvázla, ukázala se totiž, že je do SMS blázen, vypráská jich nejméně 100 denně a vůbec nemá tušení o tom, co příjemce právě dělá. Sice je mimořádně nepravděpodobné, že by z žádné z 64 textovek, které si ten den se svým přítelem vyměnila, nepochopila, že Kyle právě někam jede, ale u dnešní americké mládeže je možné ledacos.

Guvernér státu New Jersey není z tohoto výroku soudu nijak nadšen a nechal se slyšet o tom, že za bezpečnost za volantem odpovídá řidič. Nicméně tento stát v poslední době mimořádně přitvrdil.

Jeden zákon povoluje policii zkontrolovat po havárii mobil řidiče, druhý potom postavil havárie způsobené textujícími řidiči na úroveň havárií způsobených opilým řidičem, což v praxi znamená 150 000 dolarů pokuty za zranění a až deset let natvrdo nádavkem.

A to je jen na začátek, cifra, kterou si mohou vysoudit zranění či pozůstalí, je mnohem větší. Je tedy jasné, že se nedávné rozhodnutí o spoluzodpovědnosti bude právníkům neobyčejně hodit.

8. 11. 2013

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...