Úvod > Články > Jak se Amazon dostal k tabletům a jak z toho vzešel Kindle Fire HDX

Jak se Amazon dostal k tabletům a jak z toho vzešel Kindle Fire HDX

Od chvíle, kdy se začalo reálně mluvit o tom, že se knihy budou posílat po internetu, jsem se začal bát toho, jak moc se čtení (a s tím spojené kupování knih), moje oblíbená zábava, změní.

A měl jsem pravdu, jak úspěch Amazonu rostl, knihkupectví začala mizet. V milionovém americkém městě je dnes jedno jediné, a i tam chodí lidé s iPadem porovnávat ceny, knihu prolistují, vyberou si a jdou nakupovat on-line.

E-booky prosadil šéf Amazonu Jeff Bezos čistou vůlí, o několik let předtím si vylámala zuby nejen firma Sony, ale i samotný Microsoft.

První Kindle byl hitem a s technologií WhisperSync, která umožní synchronizovat obsah na všech perifériích, takže můžeme s klidem kdekoliv pokračovat ve čtení, je Amazon laťkou, ke které se budou všechny čtečky a digitální knihy porovnávat. Přidejme patřičné aplikace pro tablety, web a mobily, a Amazon má o úspěch postaráno.

Když potom začal Amazon dumat nad tabletem, přišel se systémem, dávno předtím ověřeným třeba výrobci žiletek – prodávat samotný přístroj pod cenou a účtovat si pálku za žiletky, které musíme kupovat stále dokola. Ostatně takový XBox se pod cenou prodával téměř pět let.

Když se objevil první Kindle Fire, byl již iPad dávno na světě. S tehdejší cenou 590 dolarů sice stál balík, ale těžko se mu něco mohlo rovnat. Zákazník volal po levném tabletu, ale u Fire za to Amazon zatáhl jak obsahem, tak designem, trochu moc. Navíc mizerné rozlišení, průměrný design. Finančně ani prodejem díru do světa neudělal, ale ono to zřejmě nebylo ani účelem.

Účelem bylo něco jiného, co většina pomlouvačů přehlédla. Amazon se snažil procpat na trh něco pokud možno co nejrychleji a získat čas, než si to svět probere. Mezitím se horečně makalo na něčem mnohem lepším. Amazon si upravil Android a připravil vlastní aplikace, které z Kindle Fire HDX udělaly něco úplně jiného.

Fire HDX má některé funkce, o kterých ostatní zatím jen uvažují, plus dalšího žolíka – službu Mayday, která je vlastně živou on-line pomocí.

Když k tomu přidáme velkou nabídku knih, písniček a filmů, a uvědomíme si, že cena je stále na podobné přístroje kulantní až dostupná, je jasné, že ostatní výrobci pomalu dostávají kopřivku.

Amazon se tak téměř přes noc dostal z pozice „já taky“ mezi první pětici výrobců tabletů. Co by za podobnou věc dal třeba Microsoft.

21. 11. 2013

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Nizozemská vláda možná přestane používat Facebook kvůli pochybnostem o ochraně soukromí

Nizozemská vláda uvedla, že možná přestane používat Facebook. Doporučil ji to místní regulátor kvůli možnému...

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

 

WhatsApp brzy nabídne AI nástroje pro úpravu fotografií

V beta verzi aplikace WhatsApp pro Android se objevily další novinky. Uživatelé už brzy dostanou možnost upravovat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...