Úvod > Články > I chytré televize šmírují uživatele

I chytré televize šmírují uživatele

Analýza síťového provozu ukázala, že chytré televize LG odesílají na vzdálené servery citlivé informace: kromě údajů o sledovaných kanálech jsou hlášeny také jména souborů na externích úložištích.

Britský bloger DoctorBeet analyzoval síťovou komunikaci mezi chytrým televizorem LG (LG Smart TV) a internetem a zjistil, že přístroj odesílá na vzdálené servery údaje o tom, co divák sleduje a co obsahují jeho externí úložiště připojená přes USB.

DoctorBeet se rozhodl prozkoumat síťovou komunikaci kvůli tomu, že si všiml, že televizor mu začal zobrazovat reklamu. Jde o reklamní systém LG Smart Ad, který slibuje cílit reklamu na uživatele právě na základě analýzy aktivit. Jedná se o analýzu sledovaných programů, online chování (například procházení stránek), hledaných klíčových výrazů aj. Jak upozorňuje DoctorBeet, v nastavení televizoru LG je možnost "Collection of watching info" (Soubor informací o sledování), jež je ve výchozím stavu zapnuta (On). Nicméně jak záhy zjistil, televizor komunikuje se vzdálenými servery, byť uživatel tuto možnost zakáže.

Dále jej zajímalo, co se děje v okamžiku, kdy k televizoru připojí externí USB disk. V počítači vytvořil falešný soubor s názvem "Midgit porn", nakopíroval jej na USB disk a připojil k TV. "Soubor žádné porno s trpaslíky neobsahoval, jen jsem chtěl mít soubor s unikátním názvem, abych ho mohl [v datovém síťovém provozu] snadno nalézt," uvedl DoctorBeet. A skutečně, informace o souboru (s celým názvem) televizor odeslal na servery LG.

DoctorBeet se obrátil na LG a firmu požádal o vyjádření ke sběru dat. Odpověď se dá shrnout do jediné věty: Jelikož sledováním televizoru uživatel souhlasí s podmínkami použití, své obavy ať konzultuje s prodejcem, jenž ho má o podmínkách použití informovat při koupi. "LG ze zřejmých důvodů nebude komentovat své kroky," stálo dále ve zprávě. Odpovědi na dotaz ohledně sběru dat z externích disků se již nedočkal.

Autor analýzy proto doporučuje zakázat na routeru příslušné reklamní servery: ad.lgappstv.com, yumenetworks.com, smartclip.net, smartclip.com, smartshare.lgtvsdp.com a ibis.lgappstv.com.   

 

25. 11. 2013

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...