Úvod > Články > Proč se vzdávám Windows

Proč se vzdávám Windows

Používám je skoro 20 let, vyzkoušel a používal všechny verze od 3.1, po neblahých zkušenostech s Applem IIe jsem se majitelům počítačů s nakousnutým jablíčkem ve znaku spíš vysmíval nežli věřil, že bych o nich někdy uvažoval.

Na Windows jsem vyzkoušel stovky softwarů, ale v poslední době začínám rutinně dělat na Macu a na počítač či notebook ani nepomyslím. Do domácnosti se mi postupně vlísaly dva iPody, tři iPady, dva iPhony a iTV. Proč vlastně?

MacBook zatím zvládnul všechno, co jsem na něm chtěl, včetně renderování 4K videa, a ještě nekleknul. Tím se stal nejspolehlivějším systémem, co jsem kdy měl a, i když se možná mýlím, jedním z důvodů bude asi to, že nejede na Windows.

Během dlouhých let s Windows jsem si zvykl systém přivádět k životu pokaždé, když se něco rozhodlo nepracovat. Je jedno, jestli to bylo něco maličkého jako třeba nedůležitý driver, rozhozená registry, špatný setting nebo třeba skvrny na slunci. Cokoliv může (a eventuálně zvládne) rozhodit jakýkoliv operační systém Windows natolik, že nakonec kleknou.

Následují hodiny hledání informací na netu, jak na problém, další hodiny rozdýchávání a doufání, že se to povede. U takového Windows 7 zvládne systém položit něco tak zbytečného, jako nepřetržité updaty, kterých se navíc není možné zbavit. Sice si mohu dupnout, že je nechci, ale alespoň mne Microsoft prudí neustálými okny upozorňujícími na to, jak se mi nové updaty hromadí.

Co si budeme povídat, Windows čas od času spadnou. Občas dostaneme nějakou zprávu, která může a nemusí být k věci. Tu pak přepošleme ke strejdovi Googlovi a hledáme další nešťastníky, které postihl stejný problém a kteří by už na to mohli najít lék. Někdy to funguje rychle, někdy to trvá hodiny. No a někdy prostě musíme začít od nuly.

Postupně mi došlo, že spoustu věcí mohu udělat na mobilních perifériích. Když opomenu původní Palmy či Jornady, Apple (a po něm i Android) změnil hřiště, protože tyhle přístroje jsou po ruce, naskočí hned a fungují. O tabletech s Windows to říci nejde.

Proč bych měl vyměnit spolehlivý iPad za nespolehlivý tablet s nepříjemnými Windows 8.1? Proč bych měl vyměnit něco, co funguje, za přístroj, který mne pravidelně posílá na internet hledat nějaký elixír? Mne nezajímá, o jaký problém se jedná, jestli o driver nebo jestli škytlo něco jiného. Problém jako problém, je to můj čas, o který přijdu.

Když kdysi velký Bill Gates poučoval davy o tom, že si tablety najdou místo na trhu, vynechal jedinou drobnost – že to nebudou tablety, poháněné operačním systémem jeho firmy. Jestli to nebude tím, že ani Google ani Apple se nesnažily nacpat do tabletu operační systém určený pro desktopové přístroje.

Nepotěší ani neustálé změny, jasně ukazující, že často jde jen o změnu typu „aby nějaká byla“. Windows 7 jsou klasickým příkladem – je tam prakticky všechno jako u XP, ale trucovitě se polovina věcí jmenuje jinak, druhá polovina je alespoň jinde.

Osmičky to pak natáhly ještě o kus dál. Chybějící tlačítko Start chápu, celé startovací menu by na dotykových tabletech bylo nešikovné. Pro milióny lidí používající osmičky na desktopech je to ale nepříjemný a hlavně zbytečný opruz.

No a to, že Microsoft u některých věcí ustoupil a ve verzi 8.1 vyslyšel hlas lidu, může být příjemná masáž pro některé. Všichni ostatní, kteří se to se skřípěním zubů s osmičkami naučili, jen aby ve verzi 8.1 to už zase neplatilo, musí nepochybně vysílat každé ráno směrem k Redmondu slova nepěkná.

Vrátím se zpátky do náruče Windows? Zcela vyvrátit to nemohu, nicméně momentálně je v domácnosti poměr Apple:Microsoft 9:2 a na cestu zpět to nějak nevypadá a nevypadá.

5. 12. 2013

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.