Úvod > Články > Zlatá horečka virtuálních měn

Zlatá horečka virtuálních měn

Co mají společného Litecoin, Bitcoin či Peercoin? Jde o virtuální měny, které stojí jen na důvěře jejich uživatelů v to, že měnu budou rádi používat také ostatní.

Jestliže bychom chtěli identifikovat nějaký zajímavý internetový trend v roce 2013, který by měl přesah nejen do světa počítačů, ale také do ekonomiky či dalších oborů, těžko bychom hledali něco příznačnějšího nežli kybernetické měny.  A je signifikantní, že nejde o nic nového, co by tu dříve nebylo, nebo o technologicky zásadně inovativní službu. Jen dozrály okolnosti k tomu, aby se právě tento fenomén masivně rozšířil.

Všechny tyto měny mají společný svůj technologický základ. Počítač je používán k tomu, aby díky distribuovaným výpočtům generoval nějaké unikátní kódy či adresy, které jsou dále obchodovány. Princip je přitom podobný jako v případě asymetrické kryptografie – není obtížné spočítat, že X*Y je Z, ale zjistit, jakých čísel je Z násobkem (při použití nějakých výběrových pravidel pro jednoznačnost), není otázka vůbec triviální.

Zajímavé je, že pro dolování většiny měn je mnohem efektivnější grafická karta nežli nějaký silný procesor. Například pro bitcoiny jsou dnes doporučovány grafické karty Radeon HD 7000, které nabízejí optimální poměr ceny a výkonu. S tím, jak roste hodnota jednotlivých měn, se objevují také speciální „těžařská zařízení“, která neumí počítat téměř nic jiného než jednu konkrétní funkci.

Díky tomu je možné dolovat mimořádně rychle a efektivně. Přítomnost takových prvků v síti má za následek jednak krátkodobý pokles ceny (měny je najednou moc), ale sekundárně růst náročnosti výtěžků.

Právě skutečnost, že dobývání měny bude stále náročnější, vede k tomu, že všechny běžné alternativní měny jsou deflační. Zatímco klasické měny podléhají inflaci, protože si centrální banky mohou tisknout peníze (téměř) dle libosti, tak situace v případě deflačních měn je poněkud odlišná. Specifikem je také to, že jimi neplatí „domorodě“ nikdo, takže si lidé musí za domácí měny pořizovat kybernetické, kterých je ale volných stále méně. Pokud člověk měnu drží, její relativní hodnota by měla růst – k zisku stejného objemu je totiž potřeba podstatně vyššího výkonu.

S tím souvisí další zajímavá vlastnost měny. Klasické měny již zlatem nejsou kryty relativně dlouhou dobu a jejich používání tak stojí na důvěře v tu kterou zemi či ekonomiku. V případě virtuální měny nic takového nemáme. Je zde jen naděje (ta stanovuje hodnotu měny), že dané platidlo bude chtít stále více lidí.

Díky tomu, že jde o měny globální, s relativně malým objemem hodnoty (bitcoin má řádově hodnoty okolo deseti miliard USD, litecoin jednu a zbytek jsou již v řádu miliónů) může se jejich kurz silně proměňovat. Pokud do toho promítneme také přirozenou deflaci, získáme zajímavý, mimořádně nestabilní investiční produkt.

Ten není navíc třeba nikde speciálně skladovat a je velice složité jej (mimo společné peněženky) ukrást. Bank of America nedávno zveřejnila studii, ve které říká, že Bitcoin je měna mimořádně odolná k falšování, která má potenciál nahradit některé vzácné kovy (uváděno je stříbro) v internetovém prostředí.

Měny naopak zatím trpí řadou dětských nemocí, se kterými se musí bolestivě vypořádávat. První souvisí s otázkou bezpečnosti burz a společných peněženek, které se v poslední době staly předmětem nejednoho masivního útoku. Paradoxní přitom je, že kurz ani na poměrně velké problémy tohoto typu nereagoval dramaticky negativně. Je přitom důležité, že distribuované měny nemají žádnou polici či jinou autoritu, která by byla schopná peníze chránit silou či legislativou.

Neméně zajímavé jsou pak problémy legislativních diskursů. Zatímco spojené státy aktivně prosazují zařazení bitcoinu (a potenciálně dalších měn podobného charakteru) mezi obvyklá platidla, která mohou podléhat kontrole úřadů a stát by tak měl možnost sledovat toky měny, a tak bránit například praní špinavých peněz nebo financování drogového obchodu (jak zní oficiální argumentace).

Jinou cestou jde například Čína, jež se snaží tuto měnu uvrhnout do ilegality (banky s ní nesmějí obchodovat), pro což prý hraje silně proměnný kurz měny.

Osobně se domnívám, že právě legislativní vymezování a bezpečnost budou nakonec dva důležité aspekty, které rozhodnou o tom, že Bitcoin se světově významnou měnou (nikoli jen mediálně, ale fakticky) nestane, ale ušlape cestičku svým následovníkům.

Zázračné zbohatnutí?

Pro řadu lidí jsou kryptografické měny symbolem jakési novodobé zlaté horečky či amerického snu. Totiž, že svým intelektem a dostatečným důvtipem za minimální náklady dokážou pohádkově zbohatnout. Objevují se přitom nejrůznější propočty, které ukazují, jak       rychle se vrátí investice do té či oné grafické karty, jak levná musí být elektřina atp.

Dnes je již zřejmé, že na těžbě Bitcoinu těžko někdo zbohatne (ovšem pokud se mu nepodaří najít lepší způsob výpočtu hashovací funkce). Jakousi šancí jsou pak malé měny, které se těží snadno a rychle, protože jsou zatím levné – ať již jde o dvojku Litecoin, Peercoin, Namecoin či INFINITECOIN (měna zajímavá tím, že obsahuje decentralizovanou inflaci) nebo jakoukoli jinou.

Takových milionářů ale budou maximálně desítky či malé stovky. Zbytek lidí bude rád, když svojí těžbou pokryje náklady a podpoří růst oblíbené měny, případně bude držet balík kódů, o které nebude nikdo stát.

Přesto bude zajímavé sledovat, jak budou takto orientované měny přetvářet bankovní sektor nebo třeba placení přes internet. Zatímco mikroplatby se příliš neosvědčily, je otázkou, zda platidlo bytostně internetové nemůže být úspěšnější. Podobně bude proti inflačním měnám stát produkt (zřejmě) deflační, což může mít také zajímavé ekonomické důsledky.

Každopádně Bitcoiny se dnes již začínají používat v běžných obchodech (první platba za krém na boty proběhla již i u nás), takže se možná dočkáme dalšího bolestného i zajímavého setkání světa fyzického a virtuálního, podobně jako při „dotcomové“ bublině. Tehdy na ni vydělal ten virtuální. Kdo to bude tentokrát?

11. 12. 2013

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.