Úvod > Články > Příští bitva bude Google proti Samsungu

Příští bitva bude Google proti Samsungu

O soudních bojích, které v posledních letech svádějí týmy právníků kopajících v dresech Applu a Samsungu, se toho popsalo dost a dost.

Výsledky jsou trochu jako na houpačce, chvilku vítězí jedna firma, chvilku druhá. Podle posledního rozhodnutí to zatím vypadá, že vydělá Apple, jak to ale bude dlouho platit, to ví jen Bůh a svatý Václav.

Budoucnost ale může být jiná. Za poslední roky se Samsung dočkal mimořádného postavení – jeho výrobky jsou doslova všudypřítomné a zisky jsou solidní, především pokud si uvědomíme, že firma vyrábí „jen“ hardware. Jak nás učí současné problémy výrobců PC, to není zrovna ideální model. A cítí to i Samsung, jehož hrubá marže se postupně snižuje.

Microsoft a Windows pomalu ale jistě začínají být zapomenutou kapitolou počítačové historie, vytěsnil je Google a Android. Z tohoto pohledu je na tom Samsung dobře a každým výrobkem nahání do náručí Googlu a jeho marketingového úspěchu víc a víc zákazníků. Polovina všeho hardwaru s Androidem pochází z dílen Samsungu, ale jeho podíl na zisku Googlu je stejný jako u firmy, která vyrábí jeden přístroj.

Tohle samozřejmě nemůže šéfům Samsungu unikat a firma proto začíná cukat řetězem. Nedávno představila svůj vlastní operační systém využívající Tizen a začala platit developerům, aby začali připravovat aplikace. Na první pohled sice Tizen vypadá, že je připraven na míru asijskému trhu, ale zdání klame.

Co dál? Samsung samozřejmě může pokračovat, ale bohatnout bude primárně Google a Samsung bude i dál v pozici sluhy. Marže bude klesat a cinkat bude především v kase Googlu. To je také důvod, proč Samsung s takovým gustem kopíruje Apple – tahle firma vlastní celý ekosystém, a díky tomu bohatne nejen z hardwaru, ale také ze softwaru, aplikací a všech služeb.

Samsung sice může modifikovat Android téměř podle vlastního přání (proto také dva smartphony od Samsungu nevypadají softwarově úplně stejně), ale ať si to upraví jak chce, peníze se hrnou do kapes Googlu. Jednou z možností je domluvit si víceméně vlastní verzi Androidu, jako to udělal Amazon pro Kindle. I tak ale bude nabídka aplikací mizivá a zákazníci se mohou bouřit.

Druhou možností je samozřejmě na celý Android zapomenout. A pak se Tizen může zatraceně hodit. Ve chvíli, kdy Samung pojede naplno na nový operační systém a bude chrlit jeden výrobek za druhým (na rozdíl od anemické kombinace Nokia-Microsoft), začnou vývojáři chrlit aplikace.

To se Googlu samozřejmě líbit nebude. Zakázat to nebude moci, nabídnout nové smlouvy a víc peněz sice půjde, ale v té chvíli se začnou hlásit i ostatní, takže to by byla cesta do pekel. Dobrovolně se Google určitě nevzdá, ostatně, co Google chce, to většinou dostane.

13. 12. 2013

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

 

WhatsApp brzy nabídne AI nástroje pro úpravu fotografií

V beta verzi aplikace WhatsApp pro Android se objevily další novinky. Uživatelé už brzy dostanou možnost upravovat...

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...