Úvod > Články > Není to vtip: Platnost kreditu je 1 měsíc... aneb Palmafone představil nabídku

Není to vtip: Platnost kreditu je 1 měsíc... aneb Palmafone představil nabídku

Český mobilní trh je bohatší o dalšího virtuálního operátora. Palmafone provozovaný stejnojmennou společností (dříve HB Capital a.s.) představil svou hlasovou a datovou nabídku v mobilních sítích symbolicky 11.12. 2013 – avšak nelze se divit, pokud má někdo stále podezření, že se jedná o vtip. Platnost kreditu totiž činí pouhopouhý měsíc a vyšší paušální tarify nenabízejí volné minuty ani do sítě. To vše navíc při nevýhodné minutové tarifikaci (60+60).

Prozkoumáme-li nabídku nového virtuálního operátora v matematicko-statistických modelech a srovnáme-li ji s nabídkami konkurence, zjistíme, že spadá někam na nejspodnější příčky. Od úplného dna ji v některých případech dělí jen konkurenční tarify určené pro vysokou spotřebu. A také ceníky „velké trojky“ (Telefónica, T-Mobile, Vodafone). Nabídka v takové podobě, jakou představil Palmafone, by možná zaujala koncem loňského léta, dnes v záplavě virtuálních sítí nikoli.

Palmafone nabízí jeden prepaid tarif (PF Kredit) a tři postpaid tarify, PF 39, PF 139 a PF Rodina. První je tedy předplacená karta se sazbou 2,50 Kč/min. Cena volání je stejná při terminaci v síti i mimo síť, jedna SMS stojí 1,50 Kč a MMS 5,50 Kč. Co je však při těchto sazbách nepochopitelné, tarifikace činí 60+60, tzn. hovory jsou počítány po celých minutách. Vzhledem k tomu, že s minutovou sazbou ve výši 2,50 Kč a při tarifikaci 60+1 přišel už dávno vůbec první „virtuál“ BLESKmobil, lze jen těžko domýšlet, jaké cílové skupině je tato předplacenka určena. A to zvláště tehdy, když zjistíme, že platnost kreditu je pouhý jeden měsíc. Vzhledem k minimální částce dobití (kuponem), která činí 200 Kč, je tento tarif určen pro skutečné fajnšmekry.

Paušální tarify na tom nejsou o moc lépe. Opět jsou zatíženy tarifikační mírou 60+60, ale ani jeden neobsahuje volné jednotky; ani minuty a ani SMS. Nižší tarif s paušálním měsíčním poplatkem ve výši 39 Kč má minutovou sazbu za volání v hodnotě 2,30 Kč bez ohledu na terminaci a SMS stojí 1,30 Kč. Vyšší tarif s paušálním poplatkem 130 Kč obsahuje pouze nižší sazbu za volání – 2,00 Kč/min – a SMS (1,00 Kč). Poslední, rodinný tarif je také extrémní záležitostí: Za 799 Kč měsíčně získá klient 4 SIM karty, volání za 2,00 Kč/min (SMS za 1,00 Kč) a možnost „volání v rámci rodiny zdarma“. Opět při tarifikaci 60+60. Připomeňme pouze to, že bezplatné volání je mezi virtuálními operátory rozšířené: netýká se však rodiny, ale celé vlastní sítě a bývá i podstatně levnější (například Mikrotech v rámci tarifu Mikro nabízí bezplatné volání do sítě při paušálním poplatku 170 Kč měsíčně).

Datovou nabídku shrnuje následující tabulka. Jen dodejme, že denní balíček má objem 50 MB a stojí 49 Kč.

16. 12. 2013

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...