Úvod > Články > Windows – operační systém zdarma?

Windows – operační systém zdarma?

Prodej počítačů a laptopů klesá, firemní tablety a smartphony nic moc, není divu, že Microsoft cítí hardwarový tlak z obou stran – z levné strany je to tlak mašinek s Androidem, z druhé strany tlak Applu. Krutá doba žádá kruté akce.

Microsoft proto dumá, jestli by neměl zrušit licenční poplatky, které vybírá za Windows RT a Windows Phone. To by zlevnilo periférie, nalákalo výrobce a současně zvýšilo prodejnost. Zrušit licenční poplatky vypadá na první pohled jako riskantní krok, navíc jeho úspěch není tak docela jistý. Na druhé straně ale Microsoft nemusí nic riskovat.

V oblasti smartphonů je hlavním koněm Nokia, kterou Microsoft získal za několikamiliardovou hubičku. Mobily této firmy v dnešní době představují 90 procent všech smartphonů s operačním systémem Microsoftu, takže o nějakých větších finančních ztrátách asi nebude řeč.

U Windows RT to není nijak odlišné. Většina výrobců tento operační systém svižně opustila, a buď zůstala u Androidu, nebo sáhla po Windows 8.1. Když nepočítáme Surface, který může těžko běžet na něčem jiném, zůstává Lumia 2520. Takže ani tady Microsoft o žádné peníze nepřijde, a pokud se zákazníci chytí, v kase zacinká z prodeje hardwaru.

To všechno neznamená, že budoucnost Microsoftu znamená chodit o žebrácké holi. Přes propad prodeje počítačů a laptopů může ještě firma bohatnout z prodeje operačního systému dlouhé roky, protože dominance na trhu je mimořádná. Navíc v roce 2015 se objeví nové Windows, zatím známé pod jménem Treshold.

A i když Microsoft opět vrazí do marketingu miliardy, po čase se mu to vrátí stejně, jako tomu bylo v případě finančně průměrných Windows 7 nebo Windows 8. Americká IT, vystrašená k smrti koncem updatové podpory starých Windows, prostě firemní zákazníky donutí k přechodu na nové Windows, ať už současní majitelé brání své Windows XP zuby nebo nehty.

Pokud by Microsoft opravdu rozdělil Windows na ty zdarma, a ty placené, výrobci by měli dvě možnosti – i nadále prodávat počítače a platit licence za klasické Windows, a/nebo přecházet na levné verze využívající ne Android, ale „starší“ Windows bez poplatků. A kdyby k tomu Microsoft přidal nějaký bonus, třeba ve formě Office, mohlo by to fungovat.

20. 12. 2013

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.