Úvod > Články > Ztratili jsme soukromí a nová generace je nikdy nepozná, řekl Snowden

Ztratili jsme soukromí a nová generace je nikdy nepozná, řekl Snowden

Děti, které v této době přicházejí na svět, nebudou mít ponětí o tom, co je soukromí, řekl britským televizním divákům na Channel 4 Edward Snowden. "Vlády nás špehují, ztrácíme nejen svobodu, ale už ani vlastně nevíme, kým jsme a čím chceme být."

Edward Snowden, americký počítačový technik, jenž uveřejnil tajné dokumenty o tom, jak NSA a další služby sledují miliony lidí a různé organizace po celém světě, promluvil k britským televizním divákům ve středu 25. prosince a opět zdůraznil, že jsme se nechali připravit o soukromí až moc snadno. "Dnešní novorozeňata budou vyrůstat bez povědomí o tom, co je soukromí. Nepoznají, co to je mít chvilku pro sebe, nebudou vědět, co to je si něco myslet, aniž by je přitom někdo nenahrával a neanalyzoval."

Snowden zopakoval, že soukromí je podstatnou součástí lidského života, "protože nám pomáhá definovat to, čím jsme a čím chceme být".

Snowden sdělil svou zprávu britským divákům prostřednictvím krátkého, asi minutu a čtyřicet sekund trvajícího videa na Channel 4. Kanál odvysílal video s titulem "alternativní vánoční poselství roku 2013" hned po projevu britské královny.

"Jak jsme se nedávno dozvěděli," řekl divákům, "naše vlády vybudovaly systém pro sledování nás všech: sledují vše, co děláme. Už George Orwell nás před tímto nebezpečím varoval. (...) Ale to nebylo nic proti tomu, s čím se setkáváme dnes. Každý den si s sebou po kapsách nosíme senzory, které sledují každičký náš pohyb."

Špehování milionů či miliard lidí prostřednictvím mobilních telefonů a analýzou aktivit na internetových stránkách a sociálních sítích, jako je Facebook či Google, je sice propíráno rozličnými médii v různých částech světa už poměrně dlouhou dobu, ale podle mnoha zainteresovaných stran se stále u široké veřejnosti nesetkává s takovou odezvou, jakou by si zasluhovalo. A možná je to už právě proto, že se lidé svého soukromí dočista vzdali, popřípadě si už mnozí z nich ani nevzpomínají, co to vlastně soukromí bylo.

Zatímco v některých státech volají po větším dodržování práv a soukromí občanů i různé politické strany a soudy, například v Británii či Francii naopak politici prosazují a i prosadili ještě vyšší míru sledování.

30. 12. 2013

Autor: Redakce DSL.cz

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.