Úvod > Články > Trendy v ICT v roce 2014 podle Gartner

Trendy v ICT v roce 2014 podle Gartner

Gartner každý rok sestavuje žebříček nejdůležitějších ICT trendů pro příští rok. Letošní je přitom nápadně podobný tomu loňskému – nechybí v něm 3D tisk, cloudové technologie nebo podpora BYOD.

Žebříčky trendů, které sestavuje Gartner, patří k těm nejspolehlivějším, ale také nejkonzervativnějším, se kterými se lze běžně setkat. Proto není překvapením, že z desítky vybraných technologických trendů v informačních a komunikačních technologiích se téměř všechny objevily v loňských přehledech nejrůznějších společností.

Predikovat trendy je náročné. Na jednu stranu zde může být snaha skutečně odhadnout nové, doposud téměř neznámé technologie, které se začnou rozvíjet natolik, že bude mít smysl o nich uvažovat také komerčně, tedy být tím, kdo trefí to podstatné.

Cestou, kterou se vydává Gartner, je, že spíše interpoluje stávající trendy a sleduje, které technologie čeká vrchol známého cyklu vývoje. Na nic nového nepřijde, ale současně se téměř vždy trefí.

V článku se tedy pokusíme krátce zastavit u trendů, které budou definovat trh s ICT v roce 2014.

Mobilní zařízení a jejich správa

Prvním trendem je rozvoj různých mobilních zařízení, která budou používat dosti rozdílné platformy, technologie a bezpečnostní a politiky pro pracovní účely. Využívání soukromých zařízení, která zaměstnancům vyhovují, je jedním z nesporných trendů, které nelze brát na lehkou váhu.

Celý směr je označovaný jako BYOD a zahrnuje především snahu o vývoj systémů, které budou umožňovat jejich dobrou, jednoduchou a bezpečnou aktivitu v síti, včetně přístupu k nejrůznějším službám – od síťových disků po tisk.

Mobilní aplikace

Gartner předpovídá, že narůstající výkon JavaScriptu a rozvoj HTML5 budou tahouny vývoje mobilních aplikací všeho druhu. Růst by měl nastat ve všech myslitelných oblastech. Ať již jde o vývoj běžných programů pro Android i iOS, které si budou moci uživatelé stahovat z příslušných obchodů, což bude trh, který bude růst mimořádným tempem, tak lze očekávat, že se tyto technologie dotknou také firemních intranetů a komunikačních rozhraní. Nové aplikace budou přinášet nové možnosti spolupráce a zvyšovat pracovní efektivitu.

The Internet of Everything

Internet věcí je podle Gartneru příliš zprofanované slovo, které navíc odráží jen dílčí úsek reality. Budoucnost má tak The Internet of Everything, tedy internet všeho, který nebude rozlišovat, zda jsou do něj zapojené stroje (které mají nyní na svědomí již více než polovinu provozu na síti) nebo lidé. Obojí bude integrálně propojené a vzájemně se ovlivňovat.

Cloud

Cloudu je věnováno hned několik trendů a zde si je dovolíme propojit. První o čem se hojně hovoří je hybridní cloud a role firem, které budou dílčí cloudové systémy propojovat do jednoho integrálního celku. Firmy, které budou schopné navrhnout dostatečně kvalitní řešení, budou mít velký konkurenční náskok. Lze navíc očekávat, že počátky hybridního cloudu budou spíše statické než dynamické, takže plných výhod takto koncipovaných technologií zatím využívat úplně nebudeme.

Přijít má také éra osobního cloudu, který vychází z myšlenky, že uživatelé mají celou řadu zařízení, která by měla být vzájemným způsobem efektivně provázaná. A to bez ohledu na operační systém, prohlížeč nebo druh zařízení. Osobní cloud by měl zpřístupnit data všeho druhu (včetně například strany, na kterou jsme dočetli ve čtečce nebo historie prohlížení) kdekoli a kdykoli.

Na to navazuje také třetí zmiňovaný trend - Cloud/Client Architecture – tedy nově definované vztahy mezi klienty (prohlížeči či aplikacemi) a servery. Na jednu stranu je třeba říci, že s rostoucím výpočetním výkonem mobilních zařízení lze řadu výpočetních úkonů delegovat na koncové uživatele, což je skutečnost, která jde do velké míry proti vývoji v posledních pěti letech.

Na stranu druhou komplexnost mobilních zařízení nutně vede k tomu, že rostou nároky na to, co budou aplikace umět. Právě pokročilé funkce a možnosti budou na svých bedrech mít do velké míry servery.

Software-defined anything

Rok 2014 by mohl být zajímavý podporou otevřených technologií a rozvojem interoperability. Otevřený kód nebo modulární výstavba systémů by mohla znamenat zajímavou revoluci především s ohledem na Linux a další open source aktivity.

Jako vzor jsou uváděné robustní platformy penStack, OpenFlow, the Open Compute Project nebo Open Rack. Cílem má být rozvíjení jedné z nejdůležitějších myšlenek otevřeného softwaru – aby si mohl každý přizpůsobit systém dle svých požadavků a představ.

Web-Scale IT

Tento trend souvisí do velké míry s cloudem – velcí webový hráči jsou schopni nabízet technologie, které umožňují budovat robustní a přitom velice flexibilní systémy s minimálními investicemi a přitom s takovou efektivitou, která je odděluje od konkurence.

Garnter předpokládá, že systémy, které budou prostřednictvím webu dodávány Amazonem, Googlem a Facebookem uniknou konkurenci a budou masivně využívány firmami třetích stran.

Chytré stroje

Gartner analyzuje také možnosti rozvoje strojů, které budou moci sloužit jako expertní systémy nebo osobní asistenti. Cílem těchto aplikací (nebo samostatných speciálních zařízení) má být lepší kontrola kvality a odstraňování chyb.

Druhým trendem v této oblasti je pak intenzivní hledání chytrých zařízení, která by byla schopná odstranit práci lidí v celých konkrétních profesích. Mělo by tak jít o rozvoj technologie s velkým sociálním dopadem.

3D tisk

Nesmí chybět ani 3D tisk, který by měl růst až o tři čtvrtiny v roce 2014 a i nadále se má trend zrychlovat. 3D tisk by se měl uplatnit jak v oblasti vývoje prototypů, což je důležití především pro průmysl a velké firmy, ale také při výrobě personalizovaných výrobků koncovým zákazníkům. V médiích se pak začíná čile hovořit o tom, že by se 3D tisk mohl dotknout také tvorby jídla a to již v horizontu jednoho až dvou let.

Závěrem

Gartner se zcela úmyslně vyhnul tématům, která jsou na jednu stranu mimořádně žhavá, ale současně se v nich trendy predikovat téměř nedají. Ať již jde o posuny v oblasti sociálních sítí nebo třeba kyberměny, e-learningu nebo rozšířenou realitu. Přesto ukazuje zajímavý výhled do nejbližší budoucnosti, který se zdá být velice pravděpodobný.

Budoucnosti, která bude stále více cloudová, umožní 3D tisk, nástup umělé inteligence nebo třeba Software-defined anything, je trend, který může mít ekonomický i personální mimořádně pozitivní dopad. Rozhodně tak je na co se těšit.

2. 1. 2014

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.