Úvod > Články > Dohání nás budoucnost!

Dohání nás budoucnost!

Budoucí technologie fascinovaly lidstvo od počátku věků a dodnes se setkáváme s vynálezy, které jsou staré tři tisíce let, ale znovuobjeveny byly až v 19. století. Spisovatelé a filmaři se pokusili o své verze budoucnosti také.

Budoucnost nás těžce dohání. Alespoň ve sci-fi filmech, které ve své době futuristicky předvídaly buď zkázu naší planety a civilizace, nebo naopak naše technologické úspěchy a samozřejmě dobytí vesmíru a nejen okolních planet.

Dobývání vesmíru

V jednom z prvních filmů kinematografie, v Cestě na Měsíc z roku 1902, si ještě režisér Georges Méliès nedovolil předpovídat na kratší dobu, a tak raketu na Měsíc vyslal až v roce 2002. Jistě u vědomí toho, že ve Francii ještě nějakou dobu před vznikem tohoto jeho filmu bylo zakázáno cestování vlakem jako životu nebezpečná záležitost.

A už v roce 1953 vzniká film Project Moonbase podle románu Roberta A. Heinleina o stavbě základen na Měsíci v roce 1970. Dobytí Venuše film First Spaceship on Venus z roku 1960 předpovídá na 1985.

Pak si asi ale tvůrci uvědomili realitu, a tak v době skutečného přistání první lidské posádky na Měsíci odhaduje režisér Kubrick první orbitální stanice a základny na Měsíci na rok 2001. To víte, Vesmírná odysea. Povšimněte si, jak je politicky nekorektní – ženy jsou zde jen jako stevardky a černocha nezahlédnete.

Zajímavé je, že roku 1984 vznikl druhý díl pod názvem 2010, a to už lidstvo cestuje bez problémů k měsícům Jupitera.

Zkáza naší civilizace

Německý němý film z roku 1919, Die Arche, byl na svou dobu velmi razantní a předpovídal na rok 1949 zánik civilizace. Když se člověk ale zamyslí nad tím, že skončila první světová válka, a do druhé zbývalo necelých dvacet let, šlo možná o vizionářství těžkého kalibru. Stačilo málo, třeba kdyby se nepovedla invaze spojenců...

V roce 1924 se konec světa podle filmařů posunul na rok 1960 (The Last Man on Earth), aby v roce 1959 vznikl snímek On the Beach, který předpovídá zničení světa do pěti let. Jistým paradoxem je, že v roce 2000 mohl vzniknout remake tohoto filmu, kde se předpovídá zkáza světa díky atomové válce s Čínou na rok 2006. Po tomto roce myslím už nikdo téma dále nepřetočil.

Film Malevil (1981) podle knihy Roberta Merleho zase věští atomovou válku na jaro 1999 a o 17 let později Deep Impact (1998) nechá zaniknout Zemi tehdy začínající populární kulisou – kometou – v roce 2000.

Budoucnost našeho světa i lidí

Nejzábavnější je však sledovat, jak měla vypadat naše současná civilizace, jak ji známe, když koukneme z okna nebo na Facebook.

Například muzikál Just Imagine (1930) nás zavede do New York roku 1980, kde lidé létají vrtulníky a posléze se pustí dobývat Mars. V roce 1956 vznikl podle George Orwella film 1984 – kdyby tak jen Orwell tušil, že lidi nikdo nemusí špehovat, protože rádi a sami dají své soukromé informace veřejně všanc!

Snímky Death Race 2000 a Rollerball (oba natočeny 1975) se lidem zase snažily vnuknout myšlenku, že roku 2000, resp. 2018, budou lidé nuceni bojovat o život v tvrdých hrách na život a na smrt, což bylo posléze rozvedeno ve filmu The Running Man (1987) s Arnoldem Schwarzeneggerem.

Svět jako místo, kde už neplatí v podstatě žádná pravidla a všichni bojují o svůj kus žvance, nám představil v Útěku z New Yorku (1981) John Carpenter a děj umístil překvapivě do roku 1997. Podobně depresivní budoucnost – pro nás současnost – nám předstíraly tituly jako Freejack (1992, odehrává se roku 2009), 12 opic, Útěk z L.A. (1996, děj v roce 2013) nebo The Postman – Posel budoucnosti (natočeno 1997, odehrává se roku 2013) s Kevinem Costnerem. Tento posledně jmenovaný film dokonce předpovídá i konec elektřiny a návrat do prvobytně pospolné společnosti.

Blade Runner z roku 1982, jak se mi ten film osobně líbí, zase měl vizi, že v listopadu 2019 bude mít lidstvo na práci replikanty, androidy, bude mít kolonie na Marsu a na Zemi 106miliónová města. Terminátor (1984) nám do tehdejší současnosti zase z roku 2029 pořád posílal nějaké roboty, kteří mají zlikvidovat díky své inteligenci lidstvo.

Došlo i na práci s mozkem, kdy mozek funguje jako přenosné úložiště dat (např. Johnny Mnemonic či Strange Days – oboje natočeno 1995, děj se odehrává v roce 2021, resp. 1999). Podle filmařů měl být také v roce 1993 otevřen Jurský park (tehdy zkrátka vládlo nadšení pro klonování).

Překvapivě blíže realitě možná byly komedie – třeba polská Sexmise z roku 1984, předpovídající na léta 2043 totální feminismus, nebo Návrat do budoucnosti II (1989), kdy je Marty McFly poslán do roku 2012, ale nakonec přistane v budoucnosti dne 21. 10. 2015. Na toto datum dokonce existuje na internetu odpočet!

A co se vážně nepovedlo

Na závěr představíme čtyři filmy, které také pracují s oblíbenými futuristickými tématy, ale čím více let od jejich natočení uběhlo, tím zřejmější je přehnaný optimismus (či pesimismus), co se vývoje technologií týče.

Kupříkladu snímek Soylent Green (1973) řeší tíživou gastronomickou situaci přemnoženého lidstva v budoucnosti tak, že se z lidí dělají sušenky pro živé lidi. Čekat by nás to mělo do roku 2022.

Film Fahrenheit 451 (1966) nám představuje temnou budoucnost, kde číst knihy je zakázané, a tak je hasiči chodí pálit dům od domu. Vidíte, a přitom by těm lidem stačilo si vzít Kindle, žejo?

Nedávná Nolanova novinka, Počátek (2010), je sice také hezká vize světa, v němž můžeme lidem vstupovat do mozku a dokonce do snů, ale ruku na srdce – v reálu nedokážeme vyléčit ani Alzheimera.

No a o takových filmech jako Frankenstein už nemá smysl vůbec mluvit – vytvořit umělého člověka prý uměl rabbi Loew, ale že by se nám to přes veškerý pokrok ve vědě a technice povedlo také, to tedy ne.

Dá se říci, že filmaři byli buď velkými optimisty, nebo velkými pesimisty. Vlastně se stále ani jedna z oněch předpovědí nevyplnila, a tak tvůrci již raději situují sci-fi filmy do 23. – 25. století, kdy ty rozpory nebude možné porovnat.

Na druhou stranu, základny na Měsíci, kolonie na Marsu, těžební činnost na Jupiteru – stejně to má pořád nádech tajuplna, ať je realita jakákoliv.

4. 1. 2014

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...