Úvod > Články > Co se skrývá v Program Files

Co se skrývá v Program Files

Každý počítač má omezenou životnost. Buď proto, že přijde nová verze Windows, nebo proto, že doslouží a je potřeba koupit nový. Když se pak dostanete k diskům těchto starých počítačů, je zajímavé jimi procházet.

Kdysi jsem zde psal článek Poklady našich harddisků. Týkal se fotek, textů a her, jež se na harddiscích zachytí v průběhu let a které třeba neustále přenášíme dál a dál na další disky.

Jenže o naší historii svědčí v mnohém i složka programových souborů. Sem se většinou ukládají programy, které za dobu fungování počítače stáhneme z nějakého důvodu, ale časem na ně zapomenemme, nebo je už nevyužíváme.

Schválně si tuto složku projeďte, pokud máte alespoň dva roky starý počítač, a zkuste si sami říct, k čemu který program je a k čemu slouží. U 50 % případů nejspíše nebudete vědět. Jestli tedy nepracujete jako správce sítě.

Podobně se občas jak k diskům z již vysloužilých počítačů, ale i k tomu současnému, vracím, a sám podobně žasnu a říkám si, nač mi kurnik byl zrovna tenhle a tamten program, a proč jsem jej stahoval?

Jako chápu, McDonaldsDragon byla hra, kterou tehdy fast foodový řetězec dával zdarma na CD, a náš Honzík ji tehdy hrál. Jen jsem nevěděl, že si CD uložilo svou kopii zrovna do složky programů.

Ad Muncher jsem byl také schopen definovat, i když dnes používám AdBlock v Chrome. Ale třeba Go!Zilla, o níž jsem věděl, že jsem ji kdysi používal, mi už nic neříkala. Musel jsem si vážně dohledat na internetu, že šlo o stahovací manažer, který Aaron Ostler vymyslel v roce 1995, přičemž poslední verze vyšla v roce 2008. Ikonka měla moc hezké červené oko Godzilly.

Nebo takový Azureus s ikonkou žabičky. Prográm na stahování v síti BitTorrent. Dnes se to jmenuje Vuze a existuje verze ve 38 jazykových mutacích. A o TorrentStorm radši nemluvím.

Našel jsem program JAP.exe, který sloužil k anonymnímu brouzdání po internetu. Našel jsem textový editor Software 602. Našel jsem program SETI na vyhledávání mimozemšťanů. Našel jsem od ABC Chaos program na enkryptování souborů. Našel jsem Bayes Filter Plugin pro The Bat, což je už skutečně raritní vykopávka.

Našel jsem ovladače pro Garmin z roku 2008, ještě tu starou a tlustou GPS krabičku, která se do ruky nevešla. Nebo na Hauppauge, první pokusy dostat do počítače televizní vysílání.

Našel jsem Ant Movie Catalog, který by i dnes mohl sloužit k tvorbě přehledného seznamu DVD, kdyby lidé neměli filmy na terabajtových externích discích

Našel jsem spoustu programů pro převádění videa, jako TMPGEncoder, VirtualDub, Avidemux, GoldWave, Ulead, nebo titulkovací software jako Subtitle Workshop. Prográmek jako GSpot dnes už taky neužiju. Nevím, jak vy, ale vypalovat na CD se mi v dnešní době nevyplatí.

Některé názvy složek, v nichž zůstaly jen ikony, znějí dodnes podivně – Apollo, BFG, BOINC, Bonjour, Convar, D4, DDR, DBXTriever, FMA, Gham, GIMP, JFK Reloaded (tahle hra je mimochodem v USA zakázaná), Kwyshell, Lame, LS, LitexMedia, PEKI, RADVideo, Ratajik, R-Word, ScreenAntic, Xenu, Xi, X-Lite...

Raději snad ani nezjišťuji, k čemu co patřilo. Stačí se mi podívat na data instalace, případně odinstalace – 2004, 2005, nejstarší z těch archivních 2008. Spousta těch programů je dnes zbytečných. Buď zanikly služby, k nimž patřily, nebo byly integrovány do chytrých telefonů či větších softwarových celků.

U některých programů zemřel jejich tvůrce a dále se nevyvíjely, případně nepřežily nástupy stále nových a nových Windows. A jindy samozřejmě šel vývoj dál a tyto programy byly překonány jinými, lepšími a účinnějšími. Případně samotné technologie jsou zase někde zcela jinde.

Jako kdyby se člověk potloukal nějakým muzeem počítačových programů – přehlídka nyní již zbytečností, tehdy skoro nutností. Nejen hry a programy na stahování, ale i různé konektory, převaděče, konvertory, překladače...

Dnes mám na disku jiné programy. Ale je mi jasné, že za dva tři roky budu nostalgicky projíždět i jejich historickými složkami.

25. 1. 2014

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...