Úvod > Články > Síťová neutralita a globální síť: možná pozapomeňte

Síťová neutralita a globální síť: možná pozapomeňte

Představa internetu jako globální sítě se po skandálech okolo NSA a sledováním tisíců profilů a mailů začíná rozpadat. Stejně jako síťová neutralita, která je jedním ze základních principů, na kterých stojí rozvoj on-line ekonomiky a inovace v ní.

Internet se možná promění více, než by si před rokem byl kdokoli ochoten připustit. Nejde přitom o změny, které by vedly k příchodu nových služeb nebo protokolů, ale o fundamentální přesuny, které budou zásadním způsobem redefinovat to, co si pod pojmem internet představujeme. A nutno říci, že rozhodně ne k lepšímu.

NSA a Deutche Telecom

Americká NSA (The National Security Agency) má na starosti bezpečnost, a to především v oblasti telekomunikací. A tu zajišťuje například tím, že vysoké státníky, kteří patří mezi největší spojence USA, sleduje a odposlouchává. Objevují se dokonce spekulace (zatím ničím nepotvrzené), že velké firmy vyvíjejí své aplikace tak, aby díky nim mohlo být sledování zajištěno. Jde tak o krok zásadně problematičtější, než v případě předání e-mailové korespondence disidentů (a nejen jich) čínským úřadům.

Zasaženi takovou politikou jsou všichni (nebo téměř všichni), což zásadně snižuje důvěru uživatelů, kteří jsou (z pochopitelných důvodů) na únik osobních dat a své soukromí citliví. Zkušenost, že soukromí je jedním z pilířů svobodného a demokratického státu, je velice silná.

Není proto divu, že se objevily první pokusy o to, situace využít nečekaným tvořivým způsobem. Německý Deutche Telecom se podle Spiegel rozhodl, že nabídne e-mailovou službu, která během vnitrostátních operací nebude opouštět německé servery.

Myšlenka projektu je poměrně jednoduchá – pokud se zaslaná data nedostanou na servery mimo Německo, nemůže se na ně vztahovat žádné jiné právo než německé. NSA by tato data mohla sice teoreticky analyzovat, ale pak by šlo o hackerský násilný a protiprávní útok. A Deutche Telecom sází na to, že je schopen proti takovým útokům svoji síť ochránit.

Takové chování je zásadním způsobem pro internet nebezpečné. Dochází k tomu, že přestává být globální sítí, ale stal by se souborem propojených lokálních infrastruktur. To by mělo dopad na směrování, rychlost internetu i rozvoj služeb na něm. Na globální aplikace či projekty bychom mohli alespoň částečně zapomenout, myšlenkově se vracíme do devatenáctého století.

Na druhé straně jde o krok pochopitelný – především marketingově – a signifikantní. Spory okolo PIPA, SOPA či ACTA byly jen jakousi předehrou. USA daly světu internet a mají stále pocit, že jej mohou jako jediní regulovat a řídit. Je ale otázkou, zda budou za takových okolností velké firmy jako je Google, Yahoo, Microsoft či Facebook v této zemi stále chtít být, nebo zda nepřesunou netriviální část svých aktivit mimo Spojené státy.

Síťová neutralita

Druhé téma, které se v kontextu budoucnosti internetu skloňuje, je problematika síťové neutrality. Jde o požadavek, aby poskytovatelé připojení k síti neupřednostňovali jednotlivé weby či služby rychlostí připojení. Nemělo by se tak stát, že Google bude rychlejší než Seznam jen proto, že první společnost tomu kterému poskytovateli služeb zaplatí za danou konkurenční výhodu. Ač se může na první pohled zdát, že pravidlo není nikterak důležité, opak je pravdou.

Prvním důležitým bodem je možnost běžné konkurenční a hospodářské soutěže. Bohatší nemůže snadno podporovat tímto způsobem své monopolní postavení, takže existuje šance, že bude vystřídán někým dalším. Například v oblasti sociálních sítích je sice hegemonem Facebook, ale určité promíchávání je zde možné.

Druhou oblastí je možnost dynamického vývoje – pokud se objeví zcela nové služby a funkce sítě, měla by jim být zajištěna spravedlivá soutěž také tímto způsobem. Neměl by žádný poskytovatel například vést uživatele k tomu, aby využívali více sociální sítě, než sledovali video.

A právě o video ve Spojených státech jde. Přenos videa zabírá obrovskou část dat a Netflix a YouTube na těchto službách pochopitelně vydělávají. Podle Sandvine mají dohromady na svědomí asi 45 % dat, která protečou sítí. Pokud by tento tok klesl (respektive byl zpoplatněn), otevře se kapacita pro další služby.

Prvoinstanční soud v USA navíc zrušil nařízení tamního síťového regulátora ohledně síťové neutrality. Lze očekávat jak odvolací proces, tak snahu úřadu dokument dopracovat tak, aby byl soudem akceptovatelný, neboť šlo především o vágnost a formální problematičnost dokumentu. Přesto jde o vážné varování, že síťová neutralita nemusí být nedotknutelná.

Například i tak, že po vyčerpání datového limitu nabídne poskytovatel jen omezené spektrum služeb v plné rychlosti, a zbytek se sníženou, což je ostatně případ chování jednoho českého operátora – Vodafone nabízí tarif Mobilní připojení Turbo, který po překročení limitu umožní po vyčerpání limitu navštěvovat webové stránky, posílat e-maily a působit na sociálních sítích.

29. 1. 2014

Autor:

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...