Úvod > Články > Pomozte zabít Windows XP, nabádá Microsoft dobrovolníky

Pomozte zabít Windows XP, nabádá Microsoft dobrovolníky

Společnost Microsoft svolává nadšence a zkušené uživatele, aby přiměli své známé a rodinné příslušníky nadobro opustit prostředí Windows XP a přejít na Windows 8.

"Dnes si poznamenejte, že do konce podpory Windows XP zbývá 60 dní. Potřebujeme vaši pomoc, musíte přesvědčit lidi, aby používali bezpečné a moderní PC," napsal na blogu věnovaném Microsoft Windows mluvčí společnosti, Brandon LeBlanc. Microsoft brzy ukončí oficiální podporu nejúspěšnějšího operačního systému ve své historii: pro Windows XP již brzy nebudou dostupné žádné záplaty ani opravy. Nicméně stará "XPéčka" jsou stále velmi oblíbeným systém a ani mnozí ze zahraničních komentátorů se nemohou ubránit jízlivým poznámkám, že kdyby Microsoft odváděl svou práci tak, jak by měl, XP (vydány poprvé v roce 2001) by dnes byly dávno zapomenutým systémem; ostatně jak se to stalo v případě předchozích systémů z jeho dílny. Avšak v éře "po XP" se zadařilo jen Windows 7: Windows Vista ani Windows 8 se nesetkaly s pražádným nadšením, ba vůbec ne u nejširší uživatelské základny.

LeBlanc na blogu firmy burcuje: "Vy, naši čtenáři, pravděpodobně na svém počítači Windows XP nemáte. Nicméně možná někoho takového znáte... Proto jsme připravili speciální stránku Windows.com, kde si [takoví uživatelé] mohou přečíst, co znamená konec podpory Windows XP a jak mohou zůstat chráněni i po 8. dubnu. Ať sáhnou po PC s Windows 8.1, splňuje-li jejich počítač [hardwarové] požadavky."

Problémem nejsou ani tak domácí uživatelé jako spíše firemní klientela -- Windows XP jsou v mnoha firmách stále nejpoužívanějším operačním systémem na pracovních počítačích. A co víc, i většina bankomatů funguje na bázi Windows XP. LeBlanc radí uživatelům: "Kupte si nové PC. Nejsnadněji se dostanete k Windows 8.1 tak, že si pořídíte nový počítač." Kromě toho, že se Windows XP nedočkají dalších oprav, LeBlanc zmiňuje i to, že pro ně není dostupný např. SkyDrive, desktopový program pro synchronizaci obsahu přes cloudové úložiště. I když služba je dostupná přes web, "nezapomínejte, že ve Windows XP a přes Internet Explorer 8 můžete nahrávat soubory o maximální velikosti 300 MB," dodává.

Rozdíl v pojetí Windows 7 a Windows 8 ale připomínají i uživatelé v komentářích pod LeBlancovým článkem. "Mám Windows 7 na vcelku dobrém počítači... Ale s Windows 8/8.1 jste to na desktopu podělali," píše jeden ze čtenářů. Druhý přidává, "Microsoft prostě nenaslouchá svým klientům..." Spousta komentářů se točí právě kolem Windows XP a srovnání s Osmičkami. "Moji přátelé a rodina mě zabijí, jestli jim na počítače nahodím Windows 8.1." Takových komentářů je u článku celá řada a mnozí volají po odlehčené verzi Windows, která by jednak měla klasický vzhled a jednak by fungovala i na starších přístrojích, "nechci kvůli Windows kupovat nové počítače," píše další.

Ať tak či onak, Windows XP nadobro končí již 8. dubna tohoto roku a podle toho se budou muset všichni uživatelé zařídit.  

10. 2. 2014

Autor: Redakce DSL.cz

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...