Úvod > Články > xMax - novinka nebo podvod?

xMax - novinka nebo podvod?

Společnost xG Technologies ohlásila novou technologii bezdrátového přenosu dat nazvanou xMax, která by měla být schopná pokrýt větší rozlohu nežli WiMax nebo Flush-OFDM, signál by navíc měl mít lepší schopnost prostupovat zdi.

Další výhodou by byla i skutečnost, že xMax nepotřebuje vlastní vlnové spektrum, ale díky malému výkonu může využívat volné či jinak používané kanály v pásmu 900 MHz. V oblasti Fort Lauderdale došlo k pokusnému vysílání, při kterém transmitter vyslal 3,7 Mb/s signál do okruhu 18 mil. Cvičné vysílání bylo zahaleno do pláštíku tajnosti, pozorovatelé v podstatě neviděli nic jiného nežli černou krabici a firemní oznámení, že bylo použit výkon menší než 1 W (ve skutečnosti se jednalo o 0,005 W) a běžná anténa.

Mimo firmu xG mluví o systému xMax pochvalně pouze profesor z univerzity v Princetonu Stuart Schwarz, který se dušuje, že systém skutečně funguje. Ani on ale nehodlá popsat nějaké detaily.

Pokusné vysílání ale pronásledují další podivnosti – i když k němu došlo ve Spojených státech, pozvaní byli pouze novináři z Evropy. Další je to, že i když firma mluví o pásmu 900 MHz, k vysílání použila frekvenci 169.44 MHz, na jejíž použití dostala od FCC speciální povolení. Společnost xG tvrdí, že k tomu, aby ukázala nějaké detaily, musí nejdříve získat patřičné patenty. Samotný zakladatel xG, Joe Bobier, má ve světě bezdrátových technologií poněkud nevalnou pověst, někteří znalci o něm prohlašují, že je sice pravděpodobně genius, ale na druhé straně všechny společnosti, ve kterých postupně pracoval, slibovaly zázračné technologie, které se nikdy neuskutečnily. Důkladné googlování pak u jeho jména objeví společnosti jako iDigi Communications a Island Lab, kde ve spojitosti s ním a dalším investorem Richardem Mooersem vyskoči nepříjemně často i slovo „podvod“. Bobier také zatím odmítl veškeré žádosti o rozhovor.

V podstatě by se mělo jednat o využití stejného vysílače, jaký je v komečních bezdrátových telefonech pro spojení se sluchátkem. Technologie koncentruje více než 99 procent výkonu do velice úzkého pásma, takže rušení je naprosto minimální. Frekvence pod 1 GHz mají obecně dobrou penetraci, ale FCC je rozděluje na velice úzké kanály, takže nikdo nemůže získat natolik široký kanál, aby ho použil k vysílání broadbandu. Shannonův zákon vyžaduje k přenosu více dat širší kanál.  Podle toho, co Bobier tvrdí, používá xMax jeden velice úzký kanál, ale posílá přes něj mnohem více dat, nežli tvrdí zákony fyziky. Důvodem je prý to, že kanál ve skutečnosti není použit k přenosu dat, ale pouze ke koordinaci a synchronizace mezi přijímačem a vysílačem. Informace je potom přenášena pomocí širokospektrého signálu při minimálním výkonu, xG tento signál nazývá Flash Signal.

Právě synchronizace umožňuje přijímači zachytit signál, který by jinak nebyl v šumu rozeznatelný, takže nejen že neruší ostatní, ale je tím i bezpečný. V použití ultranízkého výkonu je tento systém do značné míry podobný systému ultra-wideband (UWB). Technické detaily jsou alespoň částečně vysvětleny v Bobierově článku.

Teprve budoucnost ukáže, jestli se jedná o skutečný průlom, který udělá z technologií jako je WiMax zastaralou a bezcennou záležitost, nebo jestli Bobier opět slibuje něco, co nedokáže splnit.

27. 12. 2005

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.