Úvod > Články > Google: Chromebooky, Chromecast a prodaná Motorola

Google: Chromebooky, Chromecast a prodaná Motorola

Google v poslední době realizuje zajímavé přesuny v oblasti podpory nových konceptů výpočetní techniky. Chromebooky se stávají žhavým zbožím, Chromecast má otevřené SDK, a tím řada novinek nekončí.

Google se rozhodl uskutečnit jeden z nejprodělečnějších obchodů za dobu své existence. Za necelé 3 miliardy dolarů prodal čínskému Lenovu Motorola mobility, někdejšího významného výrobce mobilních telefonů.

Nedávno uskutečnil prodej set-top-boxové divize za 2,35 miliard společnosti Arris. Nákupní cena byla přitom okolo 12 miliard dolarů a společnost byla po celou dobu vlastnictví Google v mínusu. Společnost tak může být vlastně ráda, že se firmy zbavila. Jediné, co po ní zůstává, je pár elitních inženýrů a 23 000 patentů.

Pro Lenovo to přitom nebyl první, ani poslední velký nákup ve Spojených státech. Chvíli před tím si pořídila serverovou divizi IBM a nyní divizi Sony Vaio. Díky těmto obchodům má společnost jednak rozšířit své portfolio, ale také by mělo dojít k vylepšení obrazu značky především ve Spojených státech, kde roste nedůvěra k čínské výpočetní technice, především v kontextu problémů významných výrobců mobilních telefonů, kteří byli obviněni z potenciální špionáže.

Google zbylo velké množství patentů, jejichž hodnota je jen velice obtížně odhadnutelná, a dost možná ani právníci a inženýři společnosti stále přesně neví, co se v nich nachází. Na druhou stranu došlo v poslední době k ukončení táhnoucích se patentových sporů, což lze této okolnosti snad částečně také přičítat.

Ukázalo se, že představa, že bude Google vyrábět vlastní mobilní telefony, tablety a set-top-boxy pro chytré televize nebyla úplně šťastná. Firma zřejmě musela ustoupit tlaku Samsungu, HTC, LG a dalším velkým výrobcům zařízení s operačním systémem Android.

Nebylo pro ně přijatelné, aby jejich dodavatel softwaru mohl – v podstatě nekale – konkurovat svým vlastním zařízením, které by mělo z hlediska vývoje i koncepce zpracování v návaznosti na funkce systému vždy navrch. Tak se internetový obr musel zachovat k Motorole více méně neutrálně a důsledky jsou všeobecně známé. Prodejem si tak uvolnil ruce pro další vývoj.

Chromebooky

Zatímco pohledem středoevropským se může zdát, že Chrome OS byl sice zajímavým konceptem, ale pro svoji experimentálnost se příliš neprosadil, tak opak je pravdou. Chrome OS je dnes na velkém množství levných zařízení, která vyrábějí téměř všichni výrobci. Uživatelé si přitom vesměs pochvalují jednoduché ovládání a skutečnost, že zařízení přesně odpovídá požadavkům stále většího množství uživatelů – mít bezpečný operační systém, který bude umět provozovat internetový prohlížeč a přehrávat hudbu či videa.

Chrome OS je jednoduchý koncept operačního systému, který toho neumí o mnoho více než spustit webový prohlížeč – Chrome – a jeho prostřednictvím provozovat různé aplikace vytvořené v HTML5 či JavaScriptu. Takových je dnes naštěstí obrovské množství, takže pro velkou část běžných uživatelů jde o koncept velice příjemný.

Oblíbené aplikace je možné připojit do spouštěče, a navíc dostanou určitou podporu prohlížeče. Jen namátkou je možné jmenovat pěkný nástroj na tvorbu diagramu Lucidchart, Prezi na tvorbu presentací nebo nástroje od Google Drive či Gmail. Poslední dva jmenování mají navíc i podporu off-line práce.

To znamená, že pokud není uživatel aktuálně připojen, může dokumenty prohlížet či editovat off-line, a ve chvíli, kdy se spojení naváže, dojde k synchronizaci. Systém je ale primárně optimalizován a nastaven tak, aby byl pokud možno stále připojený na internet. Jde o koncept Google, takže firma sama se snaží do desktopového prostředí maximálně integrovat své služby a nástroje.

Jen o něco menší komfort si mohou užít lidé, kteří mají Windows 8, pro které je připravené speciální grafické prostředí, které vypadá jako Chrome OS. Ti, co mají k dispozici jen Windows 7, se mohou těšit alespoň ze Spouštěče, který umožňuje snadný přístup k jednotlivým aplikacím.

Chromecast

Chromecast je malé zařízení, které lze připojit do HDMI portu televizoru a prostřednictvím mobilního telefonu či tabletu s Androidem lze na velkou obrazovku promítat obsah jednotlivých aplikací. Zařízení stojí v USA pouhých 35 dolarů, takže jde o přístroj velice laciný.

Až do minulého týdne šlo o produkt, který komunikoval pouze s vybranými aplikacemi od Google (především YouTube). Podpora dalších programů či výrobců zde nebyla, a naopak se internetová jednička snažila co možná nejvíce výrobcům zkomplikovat život. To se mění a společnost oznámila, že uvolňuje SDK, což je komplexní sada pro vývojáře. Ti tak mohou podporu Chormecastu implementovat přímo do svých aplikací.

Po Chromecastu je v současné době velká sháňka a lze očekávat, že se z něj brzy stane běžně vnímaný nástroj na propojení mobilního zařízení s velkou obrazovkou, což je z řady důvodů velice praktické, zvláště pokud uvážíme, že výkon těchto zařízení neustále narůstá. Brzy tak zřejmě nepůjde jen o streamování videa, ale o komplexní zpříjemnění práce.

Závěr

Google si prodejem Motoroly rozhodně z dlouhodobého hlediska pomohl, neboť se zbavil divize, která pravidelně generovala nemalé ztráty. Ostatně prodej uvítali také akcionáři a akcie společnosti jsou v době psaní článku na 1 177 USD za kus, což je v podstatě rekordní hodnota.

Google se navíc snaží stále více investovat do hardwarově zajímavých řešení – testuje systémy do aut, koupil firmu na výrobu robotů (třeba ve tvaru psa nebo člověka), věnuje se biologické informatice nebo umělé inteligenci a Google Glass.

Budoucnost podle něj tak určitě není jen v klasické ICT, tak jak si ji představujeme dnes, ale v oblastech, které budou k lidským potřebám a každodenním činnostem ještě mnohem blíže.

13. 2. 2014

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...