Úvod > Články > S Google Street View do muzeí, ale i Antarktidy nebo na korálové útesy

S Google Street View do muzeí, ale i Antarktidy nebo na korálové útesy

Poněkud stranou zájmu zatím zůstává jedna z mnoha aktivit společnosti Google. Kromě mapování ulic nebo možnosti podívat se na povrch Marsu umožňuje jeho aplikace Street View i velmi zajímavé návštěvy.

Google Cultural Institute byl založen v roce 2011 a jen o rok později zmapoval již 42 kulturních zajímavostí. Nejde jen o místa, ale i obrazy, dokumenty, sochy, a uživatelé tak mají možnost se podívat do různých muzeí a galerií po celém světě právě díky této nadstavbě.

V roce 2013 měl Google Cultural Institute ve svém archívu již přes 6 miliónů položek a on-line je možné se podívat do muzeí ve Varšavě, Florencii či v Londýně.

Jenže součástí této aktivity nejsou jen muzea a vystavená díla. Díky Street View nebo rovnou přes web http://www.google.com/culturalinstitute je možné se podívat i na těžko přístupná místa na Zemi.

Antarktida

Jen si zkuste zadat do vyhledávače ve Street View třeba Shackleton‘s Hut. Ocitnete se na pláních Antarktidy kousek před stanicí, a máte možnost se otáčet kolem sebe stejně, jako když se díváte na ulice v běžném pohledu.

 

Velký korálový útes

Základní položkou do vyhledávače jsou slova „Great Barrier Reef“. Ocitnete se nejprve na pláži ostrova Lady Elliot, a pomocí navigačních šipek se ponořte do vody, kde budete moci Velký korálový útes obdivovat skoro na vlastní oči.

 

Plavba po Amazonce

Vodní cesty jsou také cesty. A tak Google umístil svůj fotoaparát tentokrát na loď a podnikl prozatím padesátikilometrovou projížďku po Amazonce, a díky tomu se po ní můžete virtuálně projet také.

 

Mayské ruiny v Mexiku

Street View vás zaveze až k mayským pyramidám v Chichén Itzá v mexickém Yucatanu. Po kliknutí na odkaz budete mít jednu pyramidu po levé ruce, a tu větší za zády. Stejně jako u Street View pak můžete „přijít“ až k ní. Jen do schodů se nedostanete.

 

Hrad hraběte Drákuly

Jistě jste již slyšeli o Vladovi Napichovači, který se v rumunské Transylvánii ve 14. století dopouštěl takových zvěrstev, že byl údajně proklet a nikdy nemohl zemřít. Problémem bylo, že se musil živit lidskou krví. Případné turistické návštěvy by měl chránit kříž před vchodem.

 

Grand Canyon v Arizoně

V říjnu 2012 se vydal Google tým s kamerami na ramenou zmapovat tento národní park. Projekt byl opět zařazen do Cultural Institute, pod sekci World Wonders (Světové divy), a my můžeme společně s týmem podniknout hned čtyři průzkumné cesty kaňonem.

 

Kennedyho kosmické centrum na Floridě

Staňte se běžným návštěvníkem místa, odkud startují kosmické lodě do vesmíru a projděte si v podstatě celý areál za pomocí Street View. Povšimněte si, že žlutý panáček se poblíž odpalovací rampy změní v kosmonauta!

22. 2. 2014

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...