Úvod > Články > Navizon kombinuje mobilní a Wi-Fi signál pro virtuální GPS

Navizon kombinuje mobilní a Wi-Fi signál pro virtuální GPS

Americká společnost Mexens Technology přišla s konkurenční nabídkou proti nabídce firmy Skyhook. Jejich nová služba Navizon využívá obdobu peer-to-peer k mapování.

GPS na bázi P2P

Všechno to připomíná tzv. success stories – Cyril Houri a jeho přátelé (kteří si říkají GPS alpha geeks) usoudili, že v GPS navigaci je satelitní síť nedostačující a slabá, zvláště ve velkých městech, kde žijí. A tak se rozhodli s tím něco podniknout. Výsledkem je Navizon, bezdrátový poziční systém, který pracuje v PDA Pocket PC, kde zaměřuje signály z přístupových bodů Wi-Fi a z vysílačů GSM signálů. Po třech měsících testování společnost spustila 19. prosince tvrdý provoz v síti s 5 000 uživateli.

Ředitel newyorské společnosti Mexens Technology LLC, náš již známý Cyril (nikoliv Svoboda) Houri, tvrdí, že jde o virtuální GPS a že se systém také trochu podobá výměnným P2P sítím. Určitá osoba si koupí GPS přístroj, zmapuje své město a vytvoří virtuální GPS, ze kterého může těžit v podstatě každý.

Mimochodem, v pozičních systémech není pan Houri žádným nováčkem – jeho první firma, Infosplit, vytvořila poziční systém pomocí IP adres. V březnu 2004 ji prodal konkurenční společnosti Quova Corp. a zaměřil se na Navizon, který má nabízet přesnější pozicionování.

Jak to funguje?

Do svého Pocket PC se zabudovaným GPS (a ještě lépe s Wi-Fi a funkcemi mobilního telefonu) nahrajete příslušný software. Při všech procházkách (projížďkách) městem přístroj přijímá signály ze všech vysílaných signálů – hotspotů a přístupových bodů Wi-Fi, domácích Wi-Fi sítí, firemních WLAN a rovněž z vysílačů (i AP) operátorů mobilních telefonů. Software nahrává tyto lokace a porovnává se svou vlastní známou pozicí.

Za použití těchto různých vysílačů pak Navizon propočítává pozici za použití minimálně tří z nich, a to měřením síly signálu za použití specifických algoritmů. Navigační systém pak funguje i tam, kde GPS selhává, např. uvnitř budov nebo v tunelech.

Ve chvíli, kdy máte veškeré údaje v přístroji, můžete je uploadovat všem dalším uživatelům služby – v současné době zdarma. A samozřejmě zpětně můžete nahrávat a synchronizovat nové lokace.

Využití Google Maps

Společnost se také spojila s firmou Google a využívá přes webové rozhraní její službu Google Maps, aby si registrovaní uživatelé mohli prohlédnout i satelitní snímky lokací, nebo se podívat, kolik je kolem GSM vysílačů (zobrazí se červeně) či Wi-Fi (zeleně). Registrace je v současnosti také zdarma (zpoplatnění má čekat v blízké budoucnosti tří čtyř měsíců jen byznys uživatele). Navizon navíc nabízí další rozšíření, jako hledání přátel (tzv. Buddy Tracker), podrobné informace o lokacích včetně nabídky nejbližších restaurací, atrakcí, klubů, apod. Veškeré informace se pak samozřejmě ukládají v centrálním serveru, který se tak stane největší databází lokací. Navizon nabízí licenci na svůj software i dalším obdobně zaměřeným firmám.

Jen je otázka, nakolik systém budou využívat voyeuři, nebo vaši slídící šéfové, kteří budou chtít vědět, kde zrovna pobýváte, případně manželky, jež nevěří svým manželům, že zrovna stojí na stém kilometru D1 – viz článek Petra Kukala.

Také netuším, zda nebudou mobilní operátoři něco vykřikovat o zneužívání jejich vysílačů a soukromí. A samozřejmě, počítejme s tím, že výborně zmapována budou zas jen veliká města, zatímco kus za nimi může být celý systém k ničemu.

28. 12. 2005

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...