Úvod > Články > Je dial-up ještě vůbec k něčemu dobrý?

Je dial-up ještě vůbec k něčemu dobrý?

Je konec roku a je asi vhodné začít bilancovat, dělat závěry a plány na rok budoucí. Co se broadbandu týče, přechází na něj neustále mnoho lidí a jen málokdo zůstává u pomalých a do značné míry nouzových připojení, jakými jsou dial-up nebo GPRS.

Všichni z oboru, kteří mají přístup k různým typům uživatelů internetu, mohli postřehnout, že během tohoto roku přešly na broadband i velmi malé firmy o několika zaměstnancích a domácnosti, které doposud odmítaly vysokorychlostní internet a každý měsíc se klepaly hrůzou, kolik to zase ta jejich ratolest prosurfovala na internetu minut. Samozřejmě jsou i tací, kteří na broadband přešli z neomezeného, ale velmi pomalého připojení, jako například z GPRS. Existují ale i puritáni, kteří na pomalých a často velmi omezených připojeních zůstávají doposud. Za chvíli si povíme, co všechno je k tomu může vést.

Pro koho broadband není?

Dokážu si i s relativně rozvinutou bohatou fantazií představit dva, možná i tři případy, kdy je využitelnost broadbandu minimální. Prvním případem je situace, kdy v dané lokalitě nelze využít ADSL (v rámci vzdálenosti od ústředny), Wi-Fi (neexistuje metropolitní síť), CDMA či EDGE (není dostatečné pokrytí) atd. Otázkou je, na jakém procentu obydleného území ČR nastává takováto situace, a také jak dalece lidé v těchto oblastech o broadband stojí. Ono neomezené GPRS je téměř všude.

Dalším případem může být velice malé využití internetu. Možná znáte mezi přáteli někoho, kdo chodí na internet jen třeba jednou týdně o víkendu na hodinku, přečte e-maily, odpoví na ně, prohlídne rychle dvě tři webové stránky – a toť vše. Ano, takovéto případy jsou ojedinělé, ale pokud skutečně nepřekročí náročnost zákazníka rozsah dial-up připojení, není důvod, proč u něj prozatím nezůstat. Posledním případem jsou ryzí puritáni, kteří nesnášejí všechny ty novinky moderního světa, neumějí si u tramvaje otevřít tlačítkem dveře, koupit z automatu nápoj apod. Napadne-li vás další příklad, kdy je dial-up vhodný, napište do diskuse pod článek.

Pro koho dial-up je?

Je jasné, že je dial-up vhodný pro všechny případy opačné k výše uvedeným. Obecně je nejčastěji využíván v místech, kde není jiná možnost připojení, typicky malé vesnice nebo samoty, kde je zavedena pevná síť Českého Telecomu. Na malých městech je situace jiná, většinou zde již vznikají malé Wi-Fi sítě, kde je sdílená konektivita jiného typu připojení (například ADSL).

Jaké jsou hlavní nevýhody dial-upu?

Asi největší nevýhodou je poměr ceny a výkonu. Když si představíme, že hodina strávená na tomto druhu připojení k internetu ve špičce stojí okolo 50 Kč a rychlost nepřesahuje 64 kb/s, je zcela nepředstavitelné, že by uživatel takto trávil na internetu delší čas, než je nezbytně potřebný k přečtení e-mailů a prohlédnutí několika málo webových stránek. Krom ceny a výkonu je další hrozbou nejrůznější spyware, zejména pak dialery, které dokáží přesměrovat telefonické připojení na čísla s vysokou tarifikací. Této hrozbě je sice možné předcházet, ale znamená to další uživatelovu starost, kterou by třeba u ADSL řešit nemusel.

Topící se vesla chytá…

Možná jste se už i na jiných serverech před vánoci dočetli o tom, že Český Telecom zahájil zkušební provoz neomezeného dial-upu. Možná si vzpomenete, co bychom za to všichni dali v roce 1999, kdy probíhala úžasná akce Internet proti monopolu – uživatelé internetu se asi už nikdy tak nádherně nespojí v jednotnou skupinu. Ale k věci. Nabízeny jsou tři tarify – Internet Basic Volno (neomezené surfování mimo špičku), Internet Basic Den (neomezené surfování ve špičku) a Internet Basic Nonstop (spojení dvou předchozích).

Je zřejmé, že aby Český Telecom na tuto službu nalákal co nejvíce uživatelů, musela by být cenově nižší, než je cena za ADSL. Opak je samozřejmě pravdou. Nejlevnější ADSL od této společnosti (rychlost 128/64 kb/s) je za 399 Kč bez DPH. Za stejnou cenu se prodává nejlevnější neomezený dial-up Internet Basic Volno. Za cenu úplně neomezeného dial-upu Internet Basic Nonstop byste pak téměř pořídili ADSL 512/128 kb/s. Na druhou stranu je náznak, že služba neomezeného dial-upu bude po dokončení zkušebního provozu zlevněna. Otázkou je, zda v té době (léto 2006) bude ještě někoho zajímat.

Dial-up je dávno za zenitem

Můžeme si to namlouvat, můžeme na to nemyslet, ale faktem je, že dial-up je téměř na konci své éry, možná by se dalo říci i zlaté. Když jen vzpomenu na to pomalé stahování, na neustálé sledování času připojení, tak se mi do krve vlévá nostalgie. V letech 1998-2002 prakticky pro běžného domácího uživatele neexistoval jiný způsob, jak se na internet připojit. Dnes už je výběr slušný a dá se s jistotou tvrdit, že bude čím dám tím lepší.

29. 12. 2005

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.