Úvod > Články > Tim Berners-Lee: potřebujeme Online Magna Carta

Tim Berners-Lee: potřebujeme Online Magna Carta

Online Magna Carta je projekt, se kterým přišel zakladatel internet Tim Berners-Lee. Poukazuje na skutečnost, že dochází k porušování soukromí, síťové neutrality a dalším nechtěným zásahům do globální počítačové sítě.

Pětadvacáté výročí vzniku WWW, tedy webu založeného na hypertextu a značkovacích jazycích, je pro autora prvního konceptu, Tima Berners-Lee, dobrou příležitostí k širším úvahám o tom, jak by internet měl či neměl vypadat.

V době, kdy v CERN vznikl první návrh, šlo spíše o informační systém pro rychlou výměnu aktuálních vědeckých dat, nikoli o platformu pro globální záležitosti týkající se nejen obchodu a zábavy, ale také demokracie, kultury a občanské společnosti vůbec.

Letošní rok je pro diskuse ohledně internetu a jeho budoucnosti zvláště citlivý. Předně se otevřela diskuse nad tím, koho a jak sleduje americká NSA či britská GCHQ, o které se tolik nemluví, ale její možnosti a vliv budou podobné.

Osobně si myslím, že šokující na celé situaci není jen rozsah aktivit, které NSA provozovala,m nebo skutečnost, že v oblasti jejího zájmu byly také spojenci, a to na nejvyšších úrovních, ale především součinnost s technologickými společnostmi, které je v tomto úsilí podporovaly.

Online Magna Carta by měla kodifikovat základní práva a myšlenky, na kterých funkční síť stojí nikoli technologicky, ale z hlediska širších filosofických základů. Mimo práva na anonymitu a soukromí, které navazuje jak na zmíněné aktivity NSA a GCHQ, ale také na problematiku práva být zapomenut a chování řady služeb i provozovatelů, v ní najdeme další důležité myšlenky.

Tim Berners-Lee zdůrazňuje koncept síťové neutrality, kterou považuje za jeden z pilířů, kterého by se internet neměl vzdát, ač reálně k jeho rozpadu plíživým způsobem dochází.

Charta by se měla také věnovat otázkám autorských práv, které jsou hojně diskutovány a vedou k návrhům podobným ACTA, SOPA či PIPA. Internetová komunita by je měla určitým způsobem reflektovat a jejich dodržování účinným způsobem zajišťovat. V neposlední řadě pak zdůrazňuje rozměr svobody slova pro fungování společnosti.

Za 25 let se stala z konceptu spíše vědeckého technologie, která zásadním způsobem mění naše chování, myšlení i práci. Má silné konsekvence ve všech oblastech života informační společnosti, a proto je nějaká Základní listina práv on-line světa potřeba, domnívá se Berners-Lee.

Bude jistě zajímavé sledovat, zda nebude v takové aktivitě osamocen.

19. 3. 2014

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.